nieuws

‘Gemeenten hebben geen problemen met fastfood’

Bedrijfsvoering 152

‘Gemeenten hebben geen problemen met fastfood’
Beeld: Fotobureau Roel Dijksta / Fred Libochant

Gemeenten hebben weinig behoefte om fastfoodrestaurants uit dorpen of steden te weren. Dat blijkt uit een enquête van het AD dat daarvoor alle zorgwethouders in Nederland benaderde. Meer dan honderd wethouders reageerden.

Ruim 90 procent zegt geen beleid te voeren om het aantal restaurants met ongezond voedsel te beperken. De stelling dat de aanwezigheid van fastfoodrestaurants slecht is voor de gezondheid van de inwoners, werd door 30 procent gedeeld.

‘Overheid bepaald niet’

Volgens de krant zijn vooral VVD-wethouders van mening dat de overheid niet moet bepalen wat consumenten eten. Ook wijzen sommigen op de sociale functie van een snackbar in de wijk, of op de banen die een snelwegrestaurant oplevert.

Horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners meldde in januari dat de afgelopen vijf jaar er per saldo 58 fastfoodrestaurants bij zijn gekomen. Het landelijk totaal kwam daarmee uit op 422.

Fastfood in Amsterdam

Een gemeente die fastfood wel wil weren uit de stad, is Amsterdam. Ondanks verwoede pogingen lukt het bijvoorbeeld Five Guys, New York Pizza en Frites Atelier niet om zich in de hoofdstad te vestigen. Daarnaast heeft Amsterdam aangegeven de komende jaren ook geen vergunningen te willen afgeven voor snackbars of fastfood rondom scholen.


Reageer op dit artikel