nieuws

Eigenaren Restaria Boswinkel trekken zich terug bij de Amish

Bedrijfsvoering 1097

Eigenaren Restaria Boswinkel trekken zich terug bij de Amish
Vlnr: Mitchel en Jennifer Voets, Martha en Ben (gastgezin), Jeffrey Voets, Nathalie en Edwin Voets. Foto: Samie Reynaerts

Nathalie en Edwin Voets van Restaria Boswinkel in Enschede zijn twee weken volledig afgesloten geweest van de buitenwereld voor het RTL-programma Ver Van Huis. Door die ervaring kijkt Edwin Voets nu anders tegen de cafetaria en zijn privéleven aan. ‘Dit heeft wel iets losgemaakt bij ons.’

Ver Van Huis is een serie waarin gezinnen hun dagelijkse leven tijdelijk achter zich laten om zich volledig op elkaar te richten. Mitchel, de zoon van cafetariaondernemers Edwin en Nathalie Voets, heeft zich opgegeven voor het RTL-programma. De ondernemers hebben afgelopen juli twee weken doorgebracht bij de Amish in de Amerikaanse staat Ohio. Restaria de Boswinkel bleef gewoon open gedurende die periode, maar de eigenaren waren onbereikbaar voor de medewerkers.

Even slikken

‘Een ongelooflijke ervaring’, zegt Edwin Voets. ‘Het zet je als ondernemer wel met beide beentjes op de grond. Onze oudste zoon vond dat het tijd was om meer tijd met elkaar door te brengen. Daar moesten we wel even van slikken. Wij zeggen altijd wel dat we alles voor het gezin doen, maar de Amish doen dat ook echt. Wij zijn daarnaast ook vaak bezig met anderen dingen. Dat geldt voor heel veel mensen, zeker voor ondernemers. We zijn zo druk met onze winkel dat we soms vergeten waar we het voor doen. Ik denk dat veel ondernemers dit ook herkennen.’

Restaria Boswinkel

Foto: Samie Reynaerts

Restaria Boswinkel enorm gegroeid

Het ondernemerspaar, dat de cafetaria al dertig jaar runt, hebben met Restaria Boswinkel de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Dat kwam onder meer door het succes in de Cafetaria Top 100. ‘We hebben het de afgelopen jaren alleen maar drukker en drukker gekregen, terwijl we tien jaar geleden eigenlijk hadden gezegd dat we het rustiger aan wilden doen.’

Geen telefoon en televisie

Tijdens de twee weken in Ohio hebben Edwin en Nathalie Voets en hun kinderen Mitchel (24), Jeffrey (20) en Jennifer (19) geleefd zoals de Amish, een protestantse geloofsgemeenschap die een teruggetrokken en minimalistisch bestaan leidt zonder luxe, telefoons, elektriciteit of auto’s. Ze waren onderdeel van het gastgezin, droegen de typische kleding van de Amish en hielpen mee in het huis. Voets: ‘We hebben echt de tijd gehad om over ons leven en ons werk na te denken.’

Restaria Boswinkel

Foto: Samie Reynaerts

Veranderingen in de cafetaria

Inmiddels staan de ondernemers weer in hun cafetaria en zijn ze bezig om veranderingen door te voeren. ‘We kijken onder meer naar onze openingstijden. Want moeten we nog wel iedere dag tot 22.00 uur open blijven? Om 20.30 uur hebben we het wel verdiend voor die dag. Dat is voor onze medewerkers ook fijner, en je lost het personeelsprobleem op. Misschien gaan we dat de komende winter wel proberen.’

Verantwoordelijkheid delen

Daarnaast wil Voets meer delegeren. ‘Dat hebben we echt geleerd van de Amish, hoe je verantwoordelijkheid deelt. Voor iemand die al 30 jaar een horecabedrijf runt, is loslaten het moeilijkste wat er is. Dat hadden we nog nooit gedaan. We konden ook niet even bellen, en zij konden ons niet bereiken. Maar ze hebben het fantastisch gedaan. De volgende keer dat we op vakantie gaan, doen we het weer zo.’

Restaria-Boswinkel-078

Foto: Koos Groenewold

Afspraken met kinderen

Ook hebben de ondernemers een afspraak gemaakt met hun kinderen. ‘Ze zijn volwassen, met school, werk en hobby’s. En wij zijn druk met de cafetaria. Dan is het best moeilijk om met z’n allen bij elkaar te komen. Maar we hebben nu afgesproken dat we tenminste één avond per week met elkaar doorbrengen.’

Gedrevenheid blijft

Voets blijft wel een echte ondernemer, zegt hij. ‘Ik weet als geen ander hoeveel tijd het kost om een horecabedrijf goed te runnen. Dat lukt niet als je op je lauweren rust, en dat is ook niet erg. We blijven gedreven en vooruitstrevend, dat krijg je er niet zomaar uit. Maar deze ervaring heeft wel iets losgemaakt bij ons.’

Restaria-Boswinkel-004

Foto: Koos Groenewold

Komende weken op tv

De eerste aflevering van Ver Van Huis is dinsdag 3 september uitgezonden. Nathalie en Edwin Voets en hun gezin zijn de komende weken nog te bewonderen in de serie, die elke dinsdag om 20.30 uur wordt uitgezonden bij RTL 4.


Reageer op dit artikel