nieuws

Broer en zus nemen twee Restaria’s over en winnen startersprijs

Bedrijfsvoering 991

Broer en zus nemen twee Restaria’s over en winnen startersprijs
Vlnr: Bob Vostermans, Eric van Kempen, Lieke Janssen, Stan Janssen, Sjoerd Terpstra en Jan Loonen.

Het bedrijf van je ouders overnemen en vrij snel daarna een starterprijs winnen; het overkwam Stan en Lieke Janssen van Restaria Horst en Restaria Meterik. Broer en zus runnen de twee cafetaria’s sinds een paar maanden.

Lieke (21) en Stan Janssen (23) van Restaria Horst en Restaria Meterik zijn starters van het derde kwartaal in Venray geworden. Ze runnen de twee cafetaria’s sinds ze deze in januari 2019 overnamen van hun ouders, Peter en Karin Janssen.

Verantwoordelijkheid genomen

De initiatiefnemers van de prijs – de gemeenten Venray en Horst aan de Maas, Rabobank Horst Venray en het Venrays Ondernemers Platform – zijn onder de indruk van het feit dat de twee, ondanks hun jeugdige leeftijd, de verantwoording op zich hebben genomen voor het runnen van een familiebedrijf met ongeveer 25 medewerkers.

Lieke draait de cafetaria in Horst en Stan heeft Meterik onder zijn hoede. ‘Ieder hebben ze een eigen domein en taak in het bedrijf en zo houden ze elkaar in balans’, zo schrijft de jury. De twee dingen later dit jaar ook nog mee naar de benoeming van Starter van het Jaar.

Aandacht creëren

‘Het is eigenlijk als grapje begonnen’, zegt Lieke Janssen. ‘We kregen de brief en dachten, oké, laten we ons opgeven. Dat heeft dus leuk uitgepakt.’ De prijs is een mooie gelegenheid om de wissel in het familiebedrijf onder de aandacht te brengen. ‘Dan weten mensen dat mijn broer en ik het stokje hebben overgenomen.’

Restaria Meterik

Lieke en Stan Janssen.

Alle tandjes bijzetten

Beide zaken lopen tot nu toe goed, zegt Janssen. ‘Natuurlijk is het hard werken, we moeten alle tandjes bijzetten omdat we zoveel mogelijk zelf proberen te doen. Daardoor staan we zeventig uur per week op de werkvloer. Daarna is de grootste uitdaging om de inkoop goed te doen.’

Speciaalbieren

Restaria Horst draait inmiddels meer dan tien jaar. Restaria Meterik, in het naastgelegen en gelijknamige dorp, opende in april 2018. Lieke heeft drie jaar in de zaak van haar ouders in Horst gewerkt. Stan heeft ook een jaar in de cafetaria gewerkt toen hij 16 was, en daarna ervaring opgedaan in een bierlokaal. Beide Restaria’s hebben speciaalbieren op de kaart en een biertap.


Reageer op dit artikel