nieuws

Overvallen op maaltijdbezorgers enorm toegenomen

Bedrijfsvoering 581

Overvallen op maaltijdbezorgers enorm toegenomen

Het aantal overvallen op maaltijdbezorgers is dit jaar meer dan verdubbeld. In de eerste zeven maanden van 2019 zijn 88 maaltijdbezorgers overvallen, tegen 42 in dezelfde periode in 2018.

Dat meldt het Algemeen Dagblad. Omdat het de komende tijd, in de herfst, slechter weer wordt en sneller donker, vreest de politie dat het aantal overvallen op maaltijdbezorgers nog verder zal toenemen.

Overvallen eenvoudig voorkomen

Volgens de politie kunnen ondernemers overvallen op maaltijdbezorgers eenvoudig voorkomen. ‘Wij adviseren bedrijven met veel bezorgers, zoals pizzaketens, af te stappen van contante betalingen’, zegt Jos van der stap, landelijk coördinator overvallen bij de politie. ‘Hierover zijn we ook voortdurend met ze in gesprek.’ Restaurants vrezen dan klantverlies, maar volgens Van der Stap onterecht. ‘Bij pakketbezorging is vooruitbetalen toch ook geen probleem?’

Cafetariabezorgers zonder cash

Er zijn cafetariaondernemers die al preventieve maatregelen hebben genomen. Marvin Meeuwig van Family Uithoorn maakte in februari bekend geen contant geld meer aan te nemen, na de eerste berichten over het stijgende aantal overvallen. ‘We hebben vrij jonge medewerkers op de fiets en de scooter, die wil je daar niet aan blootstellen. Dus we zijn meteen gestopt met contant’, zo zei hij destijds tegen Snackkoerier. ‘Dat is misschien vervelend, maar veiligheid gaat boven alles.’

Kwalitaria Prinsenland in Rotterdam accepteert al sinds december 2018 alleen iDeal-betalingen, meteen toen de zaak van Gianmarco Tutone met bezorgen begon. ‘Ik vind het niet veilig om jongeren met contant geld over straat te laten gaan. En je hoort in het nieuws nu steeds vaker over overvallen. Ik ben blij dat ik het voor was.’

Contant uitfaseren

Domino’s Pizza is bezig met het uitfaseren van contant geld waar het nodig is. Zeven vestigingen in Rotterdam accepteren inmiddels geen cash meer. Landelijk zijn er nu achttien cash free vestigingen van de pizzaketen, waaronder ook in Eindhoven, Amersfoort, Groningen en Deventer.

Niet meer dan 15 euro mee

Het bedrijf laat per locatie een risicoanalyse maken en beslist dan of het afschaffen van contant geld een optie is. Als bezorgers van Domino’s met cash de weg op gaan, krijgen ze niet meer dan 15 euro wisselgeld mee.


Reageer op dit artikel