nieuws

Kwalitaria de Bikbar verzamelt 45 duizend petflessen 

Bedrijfsvoering 1182

Kwalitaria de Bikbar verzamelt 45 duizend petflessen 
Eigenaar Peter Boonstra (links) en medewerker Janiek Arends

Peter Boonstra van Kwalitaria de Bikbar in Emmen heeft een mijlpaal bereikt met de inzameling van 45 duizend petflessen in een jaar. De cafetariahouder wil nog meer plastic recyclen en zijn plannen uitrollen over heel Emmen. ‘Ondernemers kunnen serieus geld besparen.’

Bij Kwalitaria de Bikbar in Emmen staat sinds een jaar een speciale bak voor petflessen voor de deur, de zogenaamde PETman. ‘En niet alleen flesjes uit mijn bedrijf gaan daarin. Er komen ook mensen met grote tassen vol flessen. Het is een domino-effect’, zegt eigenaar Peter Boonstra. Zo heeft de cafetaria in een jaar tijd 45 duizend flesjes verzameld. In de PETman kunnen zo’n 250 flesjes.

Kwalitaria de Bikbar

Dankzij de PETman bij de ingang van Kwalitaria de Bikbar zijn in één jaar 45 duizend petflessen ingezameld.

Elektrische tuktuks

Voor het ophalen van de flesjes heeft Boonstra de samenwerking gezocht met Toolbox, een plaatselijke sociale werkplaats. ‘Dat zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij komen de flesjes ophalen met elektrische tuktuks. Die mensen zijn heel blij dat ze op die manier weer onderdeel uitmaken van de maatschappij. Ik geef ze een ijsje als beloning, bij de bakker krijgen ze een croissantje en van de bioscoop af en toe een bioscoopkaartje.’

Gewassen en versnipperd

De flesjes gaan via afvalbedrijf Suez naar recyclebedrijf Morssinkhof die de flesjes wast en versnippert. De korrels gaan vervolgens naar fabrikant Cumapol, die er onder meer nieuwe petflessen van maakt. Al deze bedrijven zijn gevestigd in Emmen.

Kwalitaria de bikbar

Vanwege het grote succes staan er verschillende bakken voor petflessen bij de cafetaria.

Geld besparen

‘Het grootste voordeel voor ondernemers is dat ze op deze manier geld besparen’, zegt Boonstra. ‘Als je alles op één hoop gooit, zit daar veel lucht bij. Nu ik de petflessen apart houd, hoeft het afval veel minder vaak opgehaald te worden. Ik bespaar zo €750 op jaarbasis.’

Olie- en sauzenemmers

Kwalitaria de Bikbar houdt verschillende soorten plastic afval apart. ‘Jerrycans, sauzenemmers en overall plastic. Olie- en sauzenemmers worden ook versnipperd om nieuwe emmers van te maken. We zijn ook bezig om patatzakken en ijsmixzakken circulair te krijgen.’

Plastic ambassadeurs

Boonstra wil zijn recycleplannen uitrollen in heel Emmen, en doet dat samen met medewerker Janiek Arends. ‘Wij zijn de plastic ambassadeurs. We geven voorlichting aan bedrijven, sportverenigingen en scholen. We laten zien hoeveel ze kunnen besparen als ze goed met plastic omgaan. Sommigen besparen duizenden euro’s.’

Gezamenlijk investeren

Boonstra hoopt dat meer bedrijven zich aansluiten. ‘Ik vind persoonlijk dat we gezamenlijk hierin moeten investeren, zodat bijvoorbeeld de eerstvolgende tuktuk een grotere is.’ De ondernemer heeft ook contact met staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Milieu en de provincie Drenthe over de plannen, zo laat Boonstra weten.


Reageer op dit artikel