nieuws

‘Franchisenemers Papa John’s wilden eigen winkels sluiten’

Bedrijfsvoering 1761

‘Franchisenemers Papa John’s wilden eigen winkels sluiten’

De Amerikaanse pizzaketen Papa John’s kan de groeiambities in Nederland niet waarmaken vanwege hoogoplopende conflicten met franchisenemers. Sommige ondernemers hebben zelfs gedreigd hun winkel te sluiten.

Dat meldt het Financieele Dagblad. De krant baseert zich op interne notulen, gegevens van de Kamer van Koophandel en gesprekken met vijftien franchisenemers van Papa John’s.

Hoge kosten

Volgens de franchisenemers zijn de kosten fors, terwijl daar vanuit het hoofdkantoor weinig tegenover staat. Verder zeggen ze dat de ingrediënten duur zijn omdat ze vanuit een Britse fabriek worden geleverd.

Financiële problemen

Ook zouden de omzetprognoses niet kloppen. Sinds de start van Papa John’s in 2016, is een aantal ondernemers in de financiële problemen gekomen. Sommigen dreigden naar de rechter te stappen en hun eigen zaken te sluiten. Volgens de krant kon masterfranchiser Jitesh Patel dit voorkomen door kortingen uit te delen.

Kinderziektes

Door de problemen met de franchisenemers is het doel van honderd zaken in Nederland onhaalbaar, zeggen ingewijden tegen de krant. Patel zegt dat het om kinderziektes gaat die inmiddels zijn verholpen en dat de groeiplannen niet in gevaar zijn.

25 zaken

De eerste vestiging van Papa John’s in Nederland opende op 18 juli 2016 in Amsterdam. De 25ste winkel opent op 22 augustus in Groningen. Wereldwijd heeft Papa John’s vijfduizend zaken, waarmee het tot de grootste pizzaketen’s ter wereld behoort.


Reageer op dit artikel