nieuws

Steeds meer rookvrije terrassen – De Daltons in het journaal over hun besluit

Bedrijfsvoering 527

Op steeds meer terrassen in Nederland mag niet meer worden gerookt. Vorig jaar waren er 39 (deels) rookvrije terrassen, inmiddels staat de teller op 113. Vanmiddag maakt het NOS Journaal opnames bij cafetaria De Daltons in Voorthuizen, waar het terras als één van de eerste volledig rookvrij werd.

Steeds meer rookvrije terrassen – De Daltons in het journaal over hun besluit
Robbert Jan de Veen bij de sticker van de Rookvrije Generatie.

Het aantal rookvrije terrassen is gestegen van 39 (2018) naar 113. Dat blijkt uit cijfers van anti-rookorganisatie Clean Air Nederland. Volgens voorzitter Tom Voeten hebben vooral terrassen waar jonge gezinnen met kinderen komen de neiging om rookvrij te worden, net als kwaliteitsrestaurants.

Trend van rookvrije terrassen groeit

Volgens Clean Air Nederland vragen steeds meer horecabezoekers om een rookvrij terras. Op het overgrote deel van de Nederlandse terrassen mag overigens nog altijd gewoon worden gerookt: er zijn duizenden terrassen in Nederland. Voeten benadrukt dat het cijferoverzicht van Clean Air Nederland verre van compleet is. ‘Je krijgt nooit alle rookvrije terrassen boven water. Ook omdat veel ondernemers voorzichtig beginnen, zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven.’

De Daltons in Voorthuizen heeft sinds afgelopen voorjaar een rookvrij terras en eigenaar Robbert Jan de Veen weet zeker dat deze trend verder gaat groeien. ‘Die rookvrije generatie gaat er komen. Niemand wil dat zijn kind gaat roken, dat wil ik zelf ook niet. Maar dan moeten we wel de verantwoordelijkheid nemen met zijn allen.’ Daarom maakte de ondernemer naar eigen zeggen als eerste horecaondernemer zijn terras rookvrij.

Rookvrije terras De Daltons in het journaal

Dinsdagmiddag 30 juli komt het NOS Journaal opnames maken bij De Veen op het rookvrije terras. In de avond is het item te zien in het NOS Journaal. De Veen: ‘Ik ben heel benieuwd naar de opnames en welke vragen ze gaan stellen. Het is in ieder geval erg leuk dat ze langsgaan bij een fastservicebedrijf, dit is heel positief voor de hele sector.’

De Daltons verklaart terras rookvrij: ‘Ik wil niet dat kinderen last hebben’

De Daltons verklaart terras rookvrij: ‘Ik wil niet dat kinderen last hebben’

Wat er precies gaat worden gefilmd weet de ondernemer nog niet. ‘Ik weet alleen dat in het item ook een ondernemer aan het woord komt die voor roken op het terras is. Ook komt de voorzitter van Clean Air Nederland mee. Misschien gaan we het wel hebben over de regelgeving op dit gebied.’

Daar is De Veen geen voorstander van. ‘Als ondernemer wil je zelf keuzes maken, daar ben ik voor. Als hier regelgeving op gemaakt wordt, zul je zien dat de ondernemer uiteindelijk verantwoordelijk wordt gesteld door de overheid en moet gaan controleren op rokers op het terras. Als je het dan even niet in de gaten hebt dat er iemand rookt en een controleur ziet het wel, krijgt de ondernemer de boete. Dat vind ik van de zotte, alsof je politieagent moet zijn in je eigen zaak.’

Preventieakkoord rookvrije generatie in 2040

Eind 2018 sloot staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid met zo’n zeventig maatschappelijke organisaties het Nationaal Preventieakkoord. Een van de doelstellingen van dat akkoord is dat er in 2040 een rookvrije generatie is.

In het akkoord werd afgesproken dat horecaondernemers worden gestimuleerd om hun terrassen rookvrij te maken. Rookruimtes in horecagelegenheden moeten uiterlijk in 2022 zijn gesloten.

Reageer op dit artikel