nieuws

RIVM waarschuwt voor extreme hitte

Bedrijfsvoering 826

Het Nationaal Hitteplan is geldig. Gezondheidsinstituut RIVM waarschuwt heel Nederland voor de tropische warmte. De temperatuur kan de komende dagen oplopen tot 40 graden. ‘Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen zoals zonnesteek’, aldus het RIVM.

RIVM waarschuwt voor extreme hitte

Volgens het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI) is het op dinsdag op veel plaatsen in Nederland al tropisch warm. Het Nationaal Hitteplan is daarom van kracht. Voor woensdag en donderdag verwacht het KNMI uitzonderlijk hoge temperaturen. In het weekend lijkt het wat af te koelen, maar in het zuiden en oosten kan het nog zomers warm zijn.

Oververhitting

Het RIVM adviseert om goed te letten op symptomen van oververhitting, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Uitdroging kan leiden tot kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid.

Het gezondheidsinstituut adviseert om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed te smeren tegen de zon.

12 tips om het hoofd koel te houden

12 tips om het hoofd koel te houden

Hoge zonkracht

De kracht van de ultraviolette (UV ultraviolet) straling van de zon is waarschijnlijk ook hoog: tussen de 7 en 8. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Het is dan ook belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen de zon. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meet continu de zonkracht. De actuele zonkracht is hier te vinden.

Werken bij hoge temperaturen

Wat kan je als werkgever doen als het kwik boven de 30 graden komt en welke maatregelen kun je nemen om de werknemers te beschermen tegen de warmte en de zon? Lees hier hoe andere cafetaria ondernemers omgaan met de hitte.

Nationaal Hitteplan

Het RIVM besluit samen met het KNMI of het Nationaal Hitteplan geactiveerd wordt. De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn onder andere de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid factoren waarmee rekening wordt gehouden.

Reageer op dit artikel