nieuws

Nederlands Frituurcentrum presenteert eerste Nationale Smulgids tijdens jaarlijkse bijeenkomst

Bedrijfsvoering 1853

Nederlands Frituurcentrum presenteert eerste Nationale Smulgids tijdens jaarlijkse bijeenkomst
Foto: Diederik van der Laan

Het Nederlands Frituurcentrum presenteert op maandag 30 september de eerste editie van de Nationale Smulgids. Dat gebeurt tijdens het Frituurwereld Event in Houten. 

De Nationale Smulgids is volgens de makers een onmisbare lijst met ‘smuladressen’ voor Nederlanders die houden van de lekkernijen uit de frituur. ‘Een lijst die elke consument altijd bij de hand moet hebben als hij/zij zijn auto- of telefoonnavigatie in wil stellen om een ultiem smulmoment te beleven’, zo stelt de vereniging.

Keurmerk en certificaten

De eerste editie bestaat uit bedrijven met het Goed Gefrituurd Keurmerk en bedrijven die producten hebben met het certificaat ‘Met Goud Bekroond’. Beide uitingen van vakmanschap zijn een initiatief van vakvereniging ProFri. De uitvoering ervan heeft de vereniging ondergebracht bij het Nederlands Frituurcentrum. ‘Dus in de gids komen alleen bedrijven waar op basis van objectieve criteria het vakmanschap is aangetoond en waar ook de twee andere pijlers van het keurmerk (veiligheid & hygiëne en verantwoordelijkheid) onder de loep zijn gelegd’, zegt Frans van Rooij, directeur van ProFri en het Nederlands Frituurcentrum.

Puntjes op de i

Het exacte aantal bedrijven in de Nationale Smulgids is nog niet definitief. ‘Er worden hier en daar bij bedrijven nog puntjes op de i gezet. Een aantal zaken worden nog een keer extra bezocht door mystery guests en/of door mij, om de eerder geconstateerde verbeterpunten opnieuw te beoordelen. Ook staan de komende weken nog een aantal bedrijven in de planning om bezocht te worden voor de keuring van ambachtelijk specialiteiten. Nieuwe aanvragen hebben we in de wacht gezet voor de volgende editie.’

Naar verwachting komen er rond de zestig bedrijven in de gids. ‘Het merendeel heeft het keurmerk, een heeft één of meerdere producten ‘Met Goud Bekroond’ en een aantal heeft allebei. Als de keuring de komende weken goed verlopen, dan hebben we de eerste vijftig ambachtelijke specialiteiten bekroond. Weer een mooie mijlpaal. Maar er liggen nog veel meer in het verschiet.’

Cafetaria-XL

Bedrijfsleider Randy Adam (links) en eigenaar Harald van Ballegooijen van Cafetaria XL Oude Gracht in Eindhoven, met drie certificaten voor huisgemaakte snacks. Foto: Nederlands Frituurcentrum

Zoektocht naar sponsors

Het is de bedoeling dat de lijst de komende jaren geleidelijk groeit. ‘Niets gaat vanzelf en we moeten nu roeien met de riemen die we hebben. Wanneer we sponsors aan dit initiatief weten te verbinden, dan kunnen we misschien grotere stappen zetten. Het hebben van financiële middelen is belangrijk, maar niet altijd de oplossing. Het gaat vooral om draagvlak bij alle schakels in de keten. Niet iedereen neemt die verantwoordelijkheid.’

Niet-leden

Volgens Van Rooij hoeven ondernemer geen lid te zijn van ProFri om in de Smulgids te komen. ‘Iedereen kan het keurmerk aanvragen of producten laten keuren. Niet-leden betalen wel iets meer, waardoor het lidmaatschap niet echt meer een drempel hoeft te zijn. En waarom zou je niet kiezen om lid te worden van een vakvereniging dat er speciaal is voor frituurprofessionals als je trots bent op je vak?’

Frituurwereld Event

De gids wordt gepresenteerd tijdens het Frituurwereld Event van vakvereniging ProFri. Het jaarlijkse evenement vindt plaats op maandag 30 september in Houten. Naast de gids staan er verschillende sprekers op het programma. Professor doctor ingenieur Tiny van Boekel doet zijn kennis uit de boeken over friet. Horecaspreker en -watcher Wouter Verkerk vertelt over optimale service en foodservicewatcher en Frituurwereld-hoofdredacteur Ubel Zuiderveld werpt een blik op 150 jaar friet in Nederland.

Meest waardevolle medewerker

De vakvereniging zet tijdens het event frituurondernemers in het zonnetje die het afgelopen jaar het Goed Gefrituurd Keurmerk of het certificaat Met Goud Bekroond wisten te bemachtigen. Ook wordt de Parel van het Jaar Award uitgereikt voor meest waardevolle medewerker.

Stichting Ketelkwestie

Om 9.30 uur opent Frituurwereld Event de deuren. Het officiële programma begint om 10.30 uur met een welkomstwoord van ProFri-voorzitter Hans Hus, met aansluitend de jaarvergadering. Ook een afgevaardigde van de Stichting Ketelkwestie zal in de ochtend kort verslag uitbrengen over de stand van zaken. Vanaf 11.30 uur is iedereen welkom, maar ProFi vraagt iedereen om zich vooraf aan te melden. Het event duurt tot ongeveer 16.30 uur.

Reageer op dit artikel