nieuws

Kabinet grijpt niet in op laagsteprijsgarantie van onder meer Thuisbezorgd.nl

Bedrijfsvoering 581

Kabinet grijpt niet in op laagsteprijsgarantie van onder meer Thuisbezorgd.nl

Thuisbezorgd.nl en andere platforms mogen eisen dat ondernemers zelf geen lagere prijzen aanbieden op hun eigen site. Dat zegt het kabinet na onderzoek naar deze afspraken. 

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) heeft onderzoek laten doen naar afspraken tussen restauranteigenaren en maaltijdbezorgplatforms als Thuisbezorgd.nl. Daaruit concludeert ze dat deze afspraken de markt niet verstoren. Het kabinet zegt dus geen te hebben reden om regelgeving over de maaltijdbezorgmarkt te veranderen.

Onderzoek

Het wetenschappelijke instituut SEO Economisch Onderzoek heeft de zogeheten ‘smalle pariteitsclausule’ onderzocht. Deze clausule legt vast dat restaurant- of hoteleigenaren geen lagere prijzen voor bezorgmaaltijden of hotelovernachtingen op hun eigen website mogen zetten dan de prijzen die op de grote platforms staan.

Volgens het onderzoek heeft de consument nog genoeg keuze, en is de clausule slechts een beperkt onderdeel van de afspraken die platforms met restaurants maken. Daarom ziet SEO Economisch Onderzoek geen reden om het kabinet aan te sporen maatregelen te nemen.

Keijzer volgt wel het advies op om de markt ‘goed in de gaten te houden’, vooral vanwege de toenemende macht van Thuisbezorgd.nl en Booking.com.

De staatssecretaris liet de afspraken tussen platforms en ondernemers onderzoeken nadat de Tweede Kamer haar daartoe had opgeroepen. Vooral de linkse oppositiepartijen PvdA en SP wilden duidelijkheid over het effect van de clausule.

‘Ondernemer in de kou’

Volgens Koninklijke Horeca Nederland laat de staatssecretaris met haar besluit niet alleen een grote groep horecaondernemers in de kou staan, maar ook consumenten worden gedupeerd. ‘Zij kunnen niet profiteren van goedkopere prijzen op de eigen website van de horecaondernemer.’

Andere landen hebben al wel een verbod ingevoerd op de pariteitsclausule in de hotelmarkt. Een dergelijk verbod bestaat al in Frankrijk, Italië, Oostenrijk en België. In Duitsland en Zweden lopen er verschillende gerechtelijke procedures. ‘Mona Keijzer wil deze goede voorbeelden dus niet volgen’, constateert KHN. 


Reageer op dit artikel