nieuws

Inzamelplicht petflesjes in de horeca: ‘Onhaalbaar en onnodig duur’

Bedrijfsvoering 172

Inzamelplicht petflesjes in de horeca: ‘Onhaalbaar en onnodig duur’

Alle horecabedrijven moeten verplicht petflesjes innemen. Dat is het standpunt van drie partijen in de Tweede Kamer. Het onderwerp wordt vandaag, woensdag 3 juli, besproken. KHN vindt het een onhaalbaar en onnodig duur plan.

De Tweede Kamer bespreekt een motie over statiegeld op petflesjes voor alle verkooppunten. SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen dat álle verkooppunten verplicht petflesjes in moeten nemen. Dat geldt dus ook voor horecabedrijven.

Plan voor petflesjes wijzigingen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat diende in april 2019 een voorstel in voor statiegeld op petflesjes. In dat voorstel ontkomt de horeca aan een statiegeldregeling voor plastic flesjes. Producenten en importeurs worden verantwoordelijk voor het heffen van statiegeld op petflesjes en voor de inzameling ervan. Als de motie van de drie partijen echter wordt aangenomen, moet staatssecretaris Van Veldhoven haar plannen voor petflesjes wijzigen.

‘Niet efficiënt’

KHN is tegen een brede inzamelplicht. ‘Het is niet efficiënt en maakt de inzamelketen onnodig duur’, aldus de brancheorganisatie. KHN heeft daarom een brief naar de woordvoerders in de Tweede Kamer gestuurd om dit uit te leggen.

Extra problemen voor horeca-ondernemers

KHN steunt wel de doelstelling om het aandeel petflesjes in het zwerfafval terug te dringen. ‘Maar een brede inzamelplicht (voor alle verstrekkers) betekent voor horecaondernemers een aantal extra problemen, terwijl slechts een beperkte bijdrage aan de oplossing van het probleem wordt geleverd en tegelijkertijd de inzamelketen onnodig duur en inefficiënt wordt gemaakt’, aldus KHN op haar website.

Gebrek aan ruimte

Onderzoek van KHN onder leden heeft duidelijk gemaakt dat een inzamelplicht van petflesjes voor water en frisdrank ondernemers in de horeca voor onoverkomelijke problemen gaat stellen. Ondernemers geven aan geen ruimte te hebben, voorzien hygiëneproblemen, extra personeelskosten en zien het als een enorme logistieke operatie.

Daarnaast wijst KHN erop dat horecaondernemers relatief weinig petflesjes verkopen, waardoor het volgens de brancheorganisatie niet efficiënt is om deze ondernemingen verplicht op te nemen in de inzamelketen.


Reageer op dit artikel