nieuws

Gepensioneerde ondernemers verkopen 1100 kilo friet per dag op festival Tomorrowland

Bedrijfsvoering 922

‘Belgian Fries by Swa en Marieke’ is een opvallende naam tussen de sterrenchefs en wereldrestaurants op het Belgische festival Tomorrowland. Al voor het zesde jaar op rij is het gepensioneerde ondernemersechtpaar te vinden op het festivalterrein, dankzij hun speciale Kwetterweisaus.

Gepensioneerde ondernemers verkopen 1100 kilo friet per dag op festival Tomorrowland
1100 kilo friet per dag verkopen oud-ondernemers Swa en Marieke Horemans op festival Tomorrowland. Foto: Facebook Tomorrowland

Swa en Marieke Horemans sloten in 2013 al de deuren van hun Frituur Kwetterwei, in het Belgische Ranst. Toch komen ze al zes jaar op rij nog even terug van hun pensioen om de hongerige festivalbezoekers van Tomorrowland te voorzien van friet. Het begon als eenmalig pop-up restaurant, maar de getallen liegen niet over het succes van de cafetaria: 1100 kilo friet per dag gaat er doorheen, meldt De Standaard.

Geheim recept was het begin

De kraam ‘Belgian Fries by Swa en Marieke’ is te vinden naast het zogenaamde ‘Freedom Stage’. Een heel andere setting dan waar hun Frituur Kwetterwei tot 2013 was te vinden. Deze cafetaria was ook de ‘stamfrituur’ van Tomorrowland-organisatoren Manu en Michiel Beers. ‘Die jongens waren al van jongs af klanten, toen ze bij de scouts zaten’, vertelt Horemans. ‘Grote eters, hoor. Toen we een afscheidsfeestje gaven waren ze er ook bij, en vroegen ze mij om het geheime recept van onze Kwetterweisaus. Die pikante saus maken we zelf, met 19 verschillende soorten kruiden. Ik heb gezegd dat we er eens over moesten nadenken, en Marieke stelde voor om een dag naar Tomorrowland te mogen komen in ruil. De Beersen deden ons een tegenvoorstel dat we niet konden weigeren: of we de frituur hier niet even wilden heropenen.’

1100 kilo friet per dag

De bedoeling was een eenmalige pop-up cafetaria, maar inmiddels is het al het zesde jaar op rij dat Swa en Marieke hun cafetaria uitbaten op het festival. ‘Het is een succes’, zegt Horemans. ‘We verkopen hier 1.100 kilo frieten per dag.’ De ondernemers staan van negen uur ‘s ochtends tot één uur ‘s nachts zelf in dek raam. ‘Aan het einde zijn we steendood, maar we hebben een heel jaar om uit te rusten. En hard werken zou ik het niet noemen: het is amusement.’ Om de cafetaria draaiende te houden hebben de gepensioneerde ondernemers een tiental mensen opgetrommeld die eerder voor hen hebben gewerkt. ‘Op die manier is het voor ons ook een personeelsreünie geworden’.

In 5 stappen naar meer omzet uit sauzen in de cafetaria

In 5 stappen naar meer omzet uit sauzen in de cafetaria

Vaste klanten onder bezoekers Tomorrowland

‘Zelfs hier hebben we al vaste klanten opgebouwd. Vorig jaar stond er plots een Chinese vrouw met een iPad voor de toog. Ze toonde me een foto van een bakje friet met stoofvlees en mayonaise. ‘Voor mij hetzelfde als twee jaar geleden’, zei ze. Het geheim van ons succes? Wij hebben altijd met verse frieten gewerkt. De andere cateraars zijn daar pas onlangs mee begonnen,’ zegt Horemans tegen De Standaard.

30 liter saus naar geheim recept

De geliefde Kwetterweisaus, waar de Tomorrowland-organisatoren zo gek op zijn, is ook een groot succes op het festival. ‘19 verschillende kruiden’, herhaalt Horemans. ‘Doorgaans dienen we ze op met mayonaise en uitjes. Dat blust.’ Vorig jaar tapte hij liefst 30 liter Kwetterweisaus op Tomorowland. ‘Ook aan internationale klanten die om een pikante saus vragen: vooral Mexicanen zijn direct verkocht.’ En de gebroeders Beers? ‘Die hebben het recept nog altijd niet’, zegt Horemans lachend. ‘Een kleine zelfstandige heeft zijn geheimen.’

De vijftiende editie van Tomorrowland wordt gehouden op 19, 20, 21 juli en 26, 27, 28 juli 2019.

Reageer op dit artikel