nieuws

Exploitant Frietsteeg Amsterdam opent chique kiosk in IJmuiden

Bedrijfsvoering 8370

Exploitant Frietsteeg Amsterdam opent chique kiosk in IJmuiden

Remco Natzijl van de inmiddels bekende Frietsteeg in Amsterdam, opent op 8 juli een tweede zaak in IJmuiden: Frederik Ambachtelijke Friet. De nieuwe zaak is qua prijs laagdrempeliger, maar ziet er wel een stuk chiquer uit, in de stijl van de jaren ’30.

De Frietsteeg in Amsterdam Zuid bestaat 5,5 jaar, en wordt sinds 4,5 jaar gerund door Remco Natzijl. Het is een kiosk, gevestigd in een oud brugwachtershuisje op de Stationskade. ‘In Amsterdam zijn we een redelijk gevestigde naam’, zegt Natzijl. ‘Ik kom zelf uit IJmuiden, waar je in mijn optiek niet echt lekkere friet kunt krijgen, zoals ik die in Amsterdam verkoop. Toen er een pand in de verkoop kwam, heb ik de stoute schoenen aangetrokken.’

Gouden balie

Frederik Ambachtelijk Friet is qua aanbod een kopie van de Frietsteeg, maar qua uitstraling allerminst. ‘Dit format heb ik al een aantal jaren in mijn hoofd, maar in Amsterdam wilde ik de naam Frietsteeg behouden.’

De kiosk in IJmuiden krijgt een chique uitstraling. De houten balie is goud gekleurd, met het logo erin geïntegreerd. ‘Dat was wel een klusje trouwens. Het logo is een chique man uit de jaren ’30, dat overal in terugkomt. Ik heb ook mooie puntzakken laten maken.’

Onderscheiden

De ondernemer heeft bewust voor deze uitstraling gekozen. ‘In IJmuiden is het fastfoodaanbod groot, dus ik moet mezelf onderscheiden. Dat doe ik met een concept dat mensen niet verwachten, met een mooie uitstraling maar met een prijsniveau dat voor iedereen te behappen is.’

Hele dag reuring

In de kleine kiosk van 25 vierkante meter is nauwelijks plek voor tafels. Er staan twee statafeltjes, en op het terras is plek voor zestien gasten. ‘Ik zit midden in de oude stadskern van IJmuiden, op de parkeerplaats van een grote supermarkt. Dat betekent dus de hele dag door reuring. Dat is in Amsterdam een stuk minder, waar ik het voornamelijk moet hebben van de lunch- en de avondspits.’

Andere prijzen

De kiosk in IJmuiden mag dan een stuk chiquer zijn, de prijzen die Natzijl hanteert, liggen lager dan in Amsterdam Zuid. ‘Mensen hebben daar gewoon meer te besteden. Een klein frietje kost daar €2,60, in IJmuiden €2,20. In Amsterdam heb ik bakjes van rietsuiker, in IJmuiden moet ik daar nog even mee wachten omdat dat nog te duur is voor die locatie.’

Twee kalfskroketten

Dat laatste is ook de reden dat Natzijl twee verschillende kalfskroketten in het assortiment heeft. ‘De ene is van Holtkamp. Dat is een handgemaakte kroket, en dat proef je. De andere van Van Dobben, ook heel lekker.’

Verder heeft Frederik Ambachtelijke Friet onder meer een kroket van de Bourgondiër, de Vegetarische Draadjesvleesch Kroket van Mora en de kaaskroket van Holtkamp op het menu. Daarnaast is er een frikandel, een kipcorn, een kaassouffle en een bamirol.

Liefhebbers van mayonaise kunnen hun hart ophalen bij Natzijl, met de keuze uit onder andere fritessaus, Brander Mayonaise, mosterdmayonaise en Zaanse, Vlaamse en Amerikaanse mayonaise.

Gratis friet

Frederik Ambachtelijke Friet opent officieel op maandag 8 juli. Die dag houdt Remco Natzijl een openingsactie, waarbij de friet tussen 12.00 en 14.00 gratis is.

Reageer op dit artikel