nieuws

De Vlaamsche Reus heeft naast platencollectie nu ook radioprogramma

Bedrijfsvoering 217

De Vlaamsche Reus heeft naast platencollectie nu ook radioprogramma
Snackbareigenaar Bert Vink (links) en Wim Dekker in De Vlaamsche Reus. Foto: Dutch Photo Agency / Sebastiaan Rozendaal

De Vlaamsche Reus in Haarlem heeft sinds kort een eigen programma op de lokale radiozender. De presentator is Wim Dekker, die sinds een jaar samenwerkt met de snackbar en in een hoek van de zaak platen en cd’s verkoopt. De platencollectie in de snackbar wordt tevens uitgebreid.

Het muziekprogramma heet Haarlem Underground en is elke zaterdag van 20.00 tot 22.00 uur te horen op Haarlem 105. De platenzaak in de snackbar heet Het Wapen van Haarlem.

‘Hij mag De Vlaamsche Reus niet noemen, want dat is reclame’, zegt snackbareigenaar Bert Vink, die de zaak sinds 1992 bestiert en bekendstaat om de verse friet. ‘Maar wel Het Wapen van Haarlem en het adres waar de platen te koop zijn. Dus mensen weten dat het De Vlaamsche Reus is. En die platen en cd’s zijn uniek, je vindt ze niet in andere platenzaken.’

Vlaamsche Reus

Foto: Dutch Photo Agency.

Platenhoek met lokale artiesten

De platenbakken staan sinds een jaar achterin de kleine snackbar. ‘Het valt wel op, mensen kijken regelmatig’, zegt Vink. ‘Dit is een manier om lokale artiesten en kleine labels een plek te geven. Die worden bijna niet gepromoot, terwijl er heel mooie platen worden uitgebracht. Er staan nu vier bakken, maar dat gaan we uitbreiden om ook muziek van buiten Haarlem een plek te geven.’

Nu bestaat de collectie in De Vlaamsche Reus louter uit werk van Haarlemse artiesten, zo’n 200 platen, cd’s en cassettes. ‘Krezip, Chefs Special, en lokale bands. Die jongens van Chefs Special kwamen vroeger als kleine jongens regelmatig in de zaak.’

Vlaamsche Reus

Foto: Dutch Photo Agency.

In gesprek met vaste gast

Het idee voor de platenhoek ontstond toen Vink in gesprek raakte met een man die al jaren bij De Vlaamsche Reus kwam. ‘Dat bleek Pieter Mulder te zijn, gitarist van Minny Pops, een band uit de jaren ’80. Die vond ik altijd heel goed, en die waren net weer bij elkaar. Wim Dekker is de toetsenist, en die kwam op een gegeven moment ook langs. Hij was bezig met zijn eigen platenlabel.’

Vink bood aan om te helpen. ‘Ik wilde vroeger altijd al een platenzaak hebben. We hebben Record Store Day in april meteen aangegrepen om ermee te beginnen. Toen hebben we ook bandjes gehad die live in de zaak optraden.’

Vlaamsche Reus

Bert Vink: ‘De platen en de tegels maken de zaak uniek.’ Foto: Dutch Photo Agency.

Unieke combinatie

Volgens Vink maakt de aanwezigheid van lokale muziek zijn snackbar uniek. ‘Het is geen verdienmodel, we verkopen ongeveer een plaat per dag. Maar het geeft bekendheid, en mensen reageren erop. Ook de toeristen, Amerikanen en Duitsers vooral. Ik heb ook altijd mijn eigen muziek gedraaid in de zaak. Samen met de tegelwanden maakt het de zaak anders.’

Is Vink niet bang voor mayonaise op het vinyl? ‘Nee hoor, dat gebeurt niet. Platenmensen zijn heel voorzichtig.’


Foto's

Reageer op dit artikel