nieuws

Amsterdam wil af van snackbars in de buurt van scholen

Bedrijfsvoering 496

Amsterdam wil af van snackbars in de buurt van scholen
Foto: Dutch Photo Agency / Sebastiaan Rozendaal

Amsterdam wil de komende jaren geen vergunningen meer afgeven voor snackbars of fastfood rondom scholen. Teveel kinderen zijn namelijk nog te zwaar, vindt de verantwoordelijke wethouder.

Dat meldt het Parool. Zorgwethouder Simone Kukenheim wil het vergunningenstelsel aanpassen zodat snackbars en fastfoodzaken geen toestemming meer krijgen om in de buurt van scholen te openen.

Huidige regelgeving

‘Bij verkooppunten in de openbare ruimte, zoals kiosken en foodtrucks, kunnen we via vergunningverlening al een gezonder voedselaanbod afdwingen’, zegt Kukenheim. ‘Voor verkooppunten buiten de openbare ruimte – snackbars, horeca en andere winkels – is dat met de huidige regelgeving niet zonder meer mogelijk.’

Nieuwe wet

Ze wijst erop dat naar verwachting in 2021 de Omgevingswet in werking treedt. En dat geeft mogelijkheden, zegt de wethouder. ‘Het maatschappelijk doel daarvan is ‘het in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving’. We onderzoeken of en hoe we die nieuwe wetgeving kunnen inzetten voor gezonder voedselaanbod.’

Kinderen met overgewicht

De gemeente Amsterdam probeert het aantal kinderen met overgewicht sinds 2012 terug te dringen. Met gematigd succes: het percentage kinderen met overgewicht is in 7 jaar gedaald van 21 naar 18 procent, maar blijft daar steken. In de Bijlmer hebben juist meer kinderen overgewicht kregen, zo meldt de krant.


Reageer op dit artikel