nieuws

Cafetaria’s zuchten onder de tropische warmte: 45 graden aan de bakwand

Bedrijfsvoering 2504

Cafetaria’s zuchten onder de tropische warmte: 45 graden aan de bakwand
Foto: Koos Groenewold

Zeker in de cafetaria met een loeiende bakwand kan de temperatuur dezer dagen flink oplopen. Ook sommige zaken met airco hebben het zwaar. Eén ondernemer heeft zijn cafetaria dichtgehouden, omdat de koelcel het door de warmte heeft begeven. Andere ondernemers gaan heel creatief om met de hitte.

Medewerkers van AnyTyme de Wijk gaan af en toe in de koelcel staan, vertelt eigenaar Margreet Talen. Of ze gaan even op het terras zitten met de voeten in een koud voetenbadje. ‘We doen het rustig aan vandaag. Normaal ben je met veel dingen tegelijk bezig, maar dat doen we nu niet.’

Ranja en chips

Talen spoort haar team aan om genoeg te drinken, maar ook om zout tot zich te nemen. ‘Want je bent aan het zweten. Ik heb bouillon, Tucjes en chips. We hebben sowieso altijd ranja, maar ze mogen ook altijd een ijsje of een milkshakeje pakken.’

Erg warm aan de bakwand

AnyTyme de Wijk heeft airco, maar dat mag aan de bakwand niet baten. ‘Daar wordt het heel warm, dat loopt op sommige plekken tegen de 45 graden aan. Ik verwacht ook extra drukte, omdat mensen geen zin hebben om te koken met deze warmte. Qua kleding kunnen we weinig doen. Ja, een t-shirtje, maar een korte broek mag natuurlijk niet.’

Margreet Talen zette het verkoelende voetenbadje op Instagram (links de eigenaar, rechts medewerker Claudia Lip).

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Verkoeling zoeken!!!!

Een bericht gedeeld door Anytyme. (@anytyme_de_wijk) op


Adverteren met airco

Laurens ten Bergen van Cafetaria-Eetmakerij het Pelkhuisje in Winterswijk laat voorbijgangers en mensen op social media weten dat het in zijn zaak lekker koel is. Dat heeft effect. ‘Laatst was het ook zo warm, en heb ik  ook geadverteerd met de airco. Dat vinden mensen super. Er zitten bij mij geen mensen op het terras, ze zitten allemaal binnen te eten.’

Vijf units

De airco van het Pelkhuisje is zeer krachtig en is de hitte zeker de baas; Ten Bergen heeft maar liefst vijf units hangen. ‘In de winter dienen ze als verwarming, in de zomer als airco. Laatst was het 30 graden en was ik vergeten de airco aan te zetten. Binnen een uurtje had ik de zaak op de gewenste temperatuur.’

Laurens Meijer van het Pelkhuisje lokt mensen naar zijn zaak toe die verkoeling zoeken.

Extreme temperaturen

Marco Honsbeek van Verhage Floriande in Hoofddorp heeft geen airco. ‘Die is besteld, maar nog niet geplaatst.’ Hij spreekt van ‘extreme temperaturen’ in de zaak. ‘Die kan oplopen tot 35 graden.’

Honsbeek heeft zijn team erop aangepast. ‘We hebben meer mensen staan dan normaal, zodat we de werkdruk beter kunnen verdelen. Zo proberen we elkaar te steunen en te enthousiasmeren. Verder zoveel mogelijk drinken natuurlijk. Wij hebben achter verse jus d’orange staan, dat leek ons gezonder dan limonade.’

Verder lopen de medewerkers in aangepaste kleding. ‘Normaal gesproken hebben ze jeans en een blouse. Nu dragen ze dunne, zwarte t-shirts.

12 tips om het hoofd koel te houden

  • De meest doeltreffende maatregel: vermijd direct zonlicht zo veel mogelijk. Probeer werkzaamheden te plannen in de schaduw. Zorg voor extra schaduwplekken op het terras.
  • Gebruik zonnebrandcrème, een goede zonnebril en bescherm je hoofd als je buiten werkt op het terras. Bedenk wel dat zonnebrandcrème de uv-straling niet volledig tegenhoudt. Het is dus geen vrijbrief om oneindig in de zon te werken.
  • Pas werkkleding aan: lichtgewicht en loszittende kleding van katoen, linnen of andere natuurlijke vezels in lichte kleuren werkt het beste.
  • Zorg voor een goede watervoorziening op meerdere plekken in (en rondom) het pand. Werknemers moeten regelmatig drinken.
  • Goede ventilatie is altijd belangrijk, maar helemaal in de zomer. Goede luchtcirculatie zorgt voor verdamping van zweet en verkoelt zo de huid. Zorg ook voor extra verkoeling in de keuken.
  • Neem regelmatig korte pauzes, indien mogelijk op een koele plek. Verkort indien nodig de werktijd.
  • Let erop dat medewerkers goed eten: eiwitrijk en met voldoende vitaminen, en zorg voor voldoende zoutopname.
  • Zorg voor een goede zonwering voor de ramen.
  • Train BHV-ers. Zij moeten de tekenen van oververhitting herkennen en weten hoe zij dit moeten behandelen. Symptomen van een zonnesteek zijn onder andere: verwarring, duizeligheid, droge huid en het stoppen van zweten. Zorg ervoor dat werknemers weten wie de BHV’ers of EHBO’ers in het bedrijf zijn.
  • Weet wie er extra risico loopt, en verlaag hun werklast. Denk hierbij aan werknemers met een slechte fysieke conditie, zwangere vrouwen of mensen met overgewicht. Ook mensen die eerder door de hitte werden bevangen, mensen die medicijnen slikken of mensen die te weinig hebben gerust zijn gevoeliger voor hitte.
  • Hou rekening met bijkomende risico’s. In de warme zomermaanden, spelen er vaak ook andere problemen zoals smog en luchtverontreining of pollen die hooikoorts kunnen veroorzaken.
  • Voor de medewerkers de tip: leg af en toe een koele handdoek in je nek

Citroenwater en appels

Natuurlijk denkt Honsbeek ook aan de gasten. Er staat een grote tap met citroenwater en een schaal met appels in de zaak. ‘Als je iets weggeeft, hebben mensen ook meer begrip als de bestelling misschien iets langer duurt. Want dat is ons probleem; wij willen vaak op hetzelfde tempo blijven werken om mensen te pleasen, maar soms moet je gewoon even stoppen met deze warmte.’

Verhage Floriande

Gratis water met citroen en mint, en een schaal met appels, bij Verhage Floriande.

Tuinslang met gaatjes

Vanavond komt de avondvierdaagse langs bij Verhage Floriande. ‘We hebben net voor de deur water gesproeid door een tuinslang met gaatjes. Even getest voor vanavond.’ Honsbeek plaatste het filmpje op Facebook.

Koelcel stuk

Eetwinkel Kwebbles in Geertruidenberg is vandaag dicht. De koelcel heeft het met deze warmte begeven. ‘Het was een oudje’, zegt eigenaar Antoine van Vught. ‘Hij staat op een lastige plek, achterin de zaak. Om ‘m te vervangen, moet onder meer de vitrine en een koelwerkbank eruit. Daarom hebben we de koelcel steeds maar laten repareren. Gisteren hield hij er definitief mee op.’

De ondernemer bestelde een nieuwe, die de volgende dag al werd geleverd. De voorraad moest hij weggooien, vandaar dat hij dicht is. Met de schade valt het volgens Van Vught nog wel mee. ‘Het was zondag gelukkig een drukke dag en we hebben veel verkocht.’


Reageer op dit artikel