nieuws

Cafetaria’s klaar voor de TT; tot 5 uur ’s ochtends friet bakken

Bedrijfsvoering 3064

Cafetaria’s klaar voor de TT; tot 5 uur ’s ochtends friet bakken
Bjorn Tooren van De Frietbakkerie gaat tot de vroege ochtend door tijdens de TT. Beeld: VanVlietFotografie.

Assen is dit weekend in de ban van de TT. De race is zondag, maar in het centrum barst het feest al veel eerder los. Er worden zo’n 160 duizend mensen verwacht. Een aantal cafetaria’s zit middenin het feestgedruis en bakt friet en snacks tot het ochtendschemer. Sommige ondernemers hebben echter pech en profiteren totaal niet van het festival. 

Natuurlijk Friet opende begin dit jaar aan het Koopmansplein in het centrum van Assen. Een absolute A-locatie, helemaal tijdens evenementen als de TT. Op het plein staat de komende dagen het hoofdpodium van het TT-festival dat in het centrum plaatsvindt. Er is onder andere muziek en een kermis, dat allemaal tot de vroege uurtjes doorgaat.

Elke dag aardappels geleverd

‘Het festival in de stad is echt wel een ding’, zegt Rosanne ter Steege, bedrijfsleider van Natuurlijk Friet. Haar team is er klaar voor, zegt ze. ‘Vanaf 18.00 uur staan we met vijf medewerkers. Hoe druk het wordt, is lastig in te schatten. Ik heb in ieder geval de afspraak met de aardappelleverancier dat ik elke dag aardappels geleverd krijg en dat ik ’s nachts nog een appje kan sturen met de hoeveelheid die de volgende dag nodig heb.’

Tot in de ochtend open

Tijdens het meerdaagse festival blijft de zaak tot 05.00 uur in de ochtend open. ‘Of totdat het niet meer druk is. De mensen zullen wel luidruchtiger zijn dan normaal, maar dat is de TT.’ Natuurlijk Friet heeft iedere dag vanaf 21.00 uur een kleiner assortiment tijdens het festival.

Natuurlijk Friet

Rosanne ter Steege (r.) van Natuurlijk Friet met medewerker Yvanka de Hoop. Foto: Van Vliet Fotografie

Korte nachtjes

De Frietbakkerie, een andere ambachtelijke frietzaak in het centrum, gaat ook door tot vroeg in de ochtend. ‘Ik ga iets later open, om 12.00 uur in plaats van 11.00 uur, omdat we de hele nacht doorgaan’, zegt eigenaar Bjorn Tooren. ‘Tot 04.00 of 05.00 uur. Korte nachtjes dus.’

Gezelligheid maken

Tooren zegt geen problemen te hebben met beschonken mensen. ‘Nee, het ligt er ook aan hoe je er zelf mee om gaat, of je zelf gezelligheid maakt. Dan heb je geen gesodemieter. Vorig jaar hadden we geen problemen. Ik sluit wel de zaak voor een deel af. Mensen kunnen niet zitten of naar de wc, dat wil ik niet. En ik heb een TT-assortiment: friet, frikandel, kroket en een broodje hamburger. ‘

De Frietbakkerie

Beeld: VanVlietFotografie

Leukste week

Er gaan de komende dagen flink wat piepers doorheen, zegt Tooren. ‘Ik heb zo’n 600 kilo besteld en ben nu al bezig met voorbakken. Na de eerste spits is er een gat tot 21.00 uur, zodat ik meer kan voorbakken. Daarna is het rammen tot 04.00 uur. Constant bakken. Maar het is wel de leukste week van het jaar.’

Veel kermisklanten

Snack en Broodjeshuis Jongman zit net buiten het centrum van Assen. ‘Dus niet midden in de grote drukte. Maar we zitten op de route van het centrum naar de kermis, dus daar krijgen we veel klandizie van’, zegt eigenaar Johan Arends. De zaak is vrijdag, zaterdag en zondag tot 03.00 uur open.

Cafetaria wordt nachtzaak

Snack en Broodjeshuis Jongman verandert de komende dagen in een nachtzaak. ‘We hebben altijd een draaiboekje klaarliggen. Het terras halen we weg, de zaak halen we leeg en we zetten er een paar statafels neer.’

Arends heeft zelfs een beveiliger ingehuurd. ‘Er komen voornamelijk veel vaste gasten. Als er dan iets gebeurt, heb ik liever dat een beveiliger ertussen komt. Wij willen daar helemaal niet mee bezig zijn. En ik vind het voor de uitstraling wel fijn.’

Snack en broodjeshuis Jongman

Dubbele omzet

De drukte begon op maandag al bij Snack en Broodjeshuis Jongman, en zal in het weekend zijn hoogtepunt bereiken. Alle medewerkers staan zes dagen in de zaak deze week en werken zo’n 50 uur. ‘Qua omzet draai ik een dubbele week. Maandag gaan we een dagje dicht om bij te komen.’

Grote pech

Cafetaria en Lunchroom De Fontein zit vlakbij het plein waar het allemaal gebeurt, maar profiteert totaal niet van het festival. De cafetaria zit net in een hoek waar alles wordt afgesloten. ‘Om ons heen zijn de nooduitgangen naar het plein toe’, vertelt Michiel Dijk. ‘De stegen naar onze zaak toe worden vanaf 16.00 uur afgesloten. Op zaterdag gaat de parkeergarage hier dicht. We worden net buitengesloten.’

Geen winkelend publiek

De ondernemer baalt, maar legt zich erbij neer. ‘De volgende dag zijn we wel weer om 10.00 uur open en krijgen we TT-toeristen die komen lunchen. Maar geen winkelend publiek, waar we het altijd van moeten hebben. Het is niet dat we een slechte week draaien, maar normaal zou je als horecazaak veel meer moeten verdienen tijdens zo’n groot evenement.’


Reageer op dit artikel