nieuws

Veel steun voor rookvrij beleid, lastig verhaal voor cafetaria’s

Bedrijfsvoering 209

Veel steun voor rookvrij beleid, lastig verhaal voor cafetaria’s
Pannenkoekenrestaurant Rijsterbosch heeft eerste rookvrije terras van Friesland.

Ruim driekwart van de Nederlanders wil een actief rookvrij beleid in ons land. De steun daarvoor is sinds 2014 toegenomen met 11 procent. Ook cafetaria-ondernemers denken na over rookbeleid op het terras, iets dat voor sommigen een ingewikkelde zaak is.

Cafetaria-ondernemers gaan op verschillende manieren om met de maatschappelijke discussie rondom roken. De Daltons in Voorthuizen heeft sinds kort het terras helemaal rookvrij gemaakt. ‘Ik ben absoluut niet tegen rokers, ik heb zelf vroeger gerookt. Maar iedereen weet dat roken en meeroken slecht is’, zegt ondernemer Robbert Jan de Veen. ‘Er komen bij ons veel gezinnen met jonge kinderen. Ik wil niet dat die kinderen last hebben van de rook. Ik heb zelf een kleine, en dan ga je anders over de dingen nadenken.’

Op het terras van het nieuwe cafetaria Cowyn in Losser wordt amper nog gerookt, hoewel het wel is toegestaan. ‘Maar dat gebeurt bij ons gewoon niet’, zegt eigenaar Martijn Egelink. ‘Ik zet geen asbakken neer, dus dan moedig je het ook niet aan. Het aantal keren dat ik een asbak naar buiten heb gebracht, is verwaarloosbaar.’

Moeilijke discussie

Eddy Couwenberg van ’t Brabant Eethuys in Alphen heeft geen rookvrij terras, maar denkt er wel over na. ‘Ik vind het een moeilijke discussie. Met welke partij hou je rekening? Ik zie de horeca toch als ontspanning voor gasten, even niets hoeven, beleving. Er is al zoveel regelgeving en dingen die niet mogen.’

Handhaving lastig

Couwenberg voorziet dat handhaving een probleem wordt als hij het terras rookvrij maakt. ‘Rokers steken eerst een sigaret op, zoeken dan een asbak en zien daarna misschien de bordjes. Dan moet je erop af. Als ik mezelf kan klonen, komt het wel goed. Maar voor een medewerker van 16 of 17 jaar die verbaal wat minder bedreven is, kan het heel lastig zijn.’

Roken verbieden is niet voor elke ondernemer even makkelijk, zegt Couwenberg. ‘Daar moet je in een boerendorp echt niet mee aankomen, dat pikken ze niet. Zoiets kan je gasten kosten, en ik denk niet dat we er voldoende niet-rokende gasten voor terugkrijgen.’

Terras splitsen

Couwenberg wil misschien een deel van het terras rookvrij maken. ‘Ik weet alleen niet of dat gaat werken. Voor cafetariabegrippen heb ik best een groot terras, maar ook niet zo groot dat ik het op kan splitsen. En wat als mensen in de zon willen zitten en alleen het rookgedeelte zon heeft. Of andersom? Stel je hebt een tafel van zes, waarvan er eentje rookt, en in het rookvrije gedeelte heb je alleen een tafel voor vier vrij omdat het hartstikke druk is. Wat doe je dan? Hoe moeilijk wil je het jezelf maken tijdens het terrasseizoen?’

De ondernemer ziet maar één goede oplossing. ‘Voor ons zou het prettig zijn als de wetgever gewoon zegt dat alle terrassen rookvrij moeten worden.’

Helft minder gasten

Op het terras van Tante Nel in Rotterdam mag ook gerookt worden. ‘Ik zou dat het liefst veranderen, maar dan krijg ik de helft minder mensen’, zegt eigenaar Kevin de Roos. ‘Dat weet ik zeker, ik hoef dat niet eens te onderzoeken.’

De Roos is zelf fel anti-roken. ‘Ik vind niets viezer dan roken. En het maakt niet uit hoeveel asbakken ik op tafel zet, ze gooien de peuken nog steeds op de grond. Als de overheid het zou verbieden, zou ik het alleen maar toejuichen.’

Geen klachten

Cafetaria en Lunchroom De Fontein in Assen heeft een gedeeltelijk rookvrij terras, zegt mede-eigenaar Michiel Dijks. ‘Alleen aan de tafels die onder de luifels staan mag niet gerookt worden, vanwege de schuifpui. Als die openstaat, trekt de rook naar binnen. Op het terras op het plein mag wel gerookt worden. We hebben daar nog geen klachten over ontvangen, ik vind het ook geen probleem. Ik ken verder in de buurt ook geen zaken die een rookvrij terras hebben.’

Meer steun voor rookvrij beleid

De steun voor het rookvrij beleid is toegenomen, zo blijkt uit een onderzoek naar het draagvlak voor tabak ontmoedigende maatregelen, dat in opdracht van KWF Kankerbestrijding is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar.

Van de 1127 ondervraagde volwassenen vindt 80 procent dat de overheid maatregelen moet nemen om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken, maar er is ook een meerderheid die wil dat bedrijven zich inzetten voor het begrip ‘rookvrije generatie’.

De helft van de mensen wil zelf actie ondernemen door gesprekken met kinderen aan te gaan, petities te tekenen en rokers in de buurt van kinderen aan te spreken.


Reageer op dit artikel