nieuws

Frites Unique opent in Rotterdam met opvallend breed assortiment

Bedrijfsvoering 2685

Frites Unique opent in Rotterdam met opvallend breed assortiment

Rotterdam heeft er een luxe frietzaak bij. Frites Unique is geïnspireerd door de haute fritures in Nederland, maar heeft in vergelijking een opvallend breed friet- en snackassortiment.

Frites Unique opende onlangs in het Scheepsvaartkwartier in Rotterdam. Volgens mede-eigenaar Gerben Hensen (38) biedt deze wijk een unieke kans voor het concept. ‘Ik heb een cateringbedrijf met een kantoor in deze buurt. Ik vond dat hier een luxe frietzaak miste. Daarom ben ik deze zaak begonnen samen met een compagnon. Het cateringbedrijf staat nu een beetje op de achtergrond.’

Frites Unique is een kleine zaak van 65 vierkante meter met 8 zitplaatsen binnen en buiten een grote zit- en statafel voor zo’n 16 mensen. De zaak heeft een luxe uitstraling met zwart, wit en goud als dragende kleuren in het interieur.

De ondernemers hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de frituurbranche. ‘Samen zijn we een jaar bezig geweest om dit goed neer te zetten. We zijn veel frietzaken in Nederland afgegaan en hebben de plus- en minpunten op een rij gezet. Zo zijn we tot dit concept gekomen.’

Frites Unique

Veel friettoppings

De winkel heeft in vergelijking met andere luxe frietzaken een flink assortiment, met veel verschillende friettoppings, ambachtelijke snacks en zelfs zoete aardappelfriet en groentefriet (tempura). ‘We hebben een vrij uitgebreide kaart omdat we willen zien wat de mensen lekker vinden’, zegt Hensen. ‘Ik wil niet met een kleine kaart beginnen, ik denk juist net andersom. Er zullen dingen afvallen, maar ook weer bijkomen. We blijven ermee spelen.’

Friet met verse kruidenmelange

Er staan zes friettoppings op de kaart, waaronder Spicy Hot Porc, Japans Pulled Chicken en Smoked Beef. Daarnaast verkoopt Frites Unique verse kruidenmelange voor over de friet. Er zijn vier variaties: verse kruiden met knoflook, met sweet paprika, spicy kruiden en verse Parmezaanse kaas. ‘Vooral de Parmezaanse kaas is populair’, zegt Hensen. ‘We schaven dan Parmezaanse kaas over de friet en doen daar verse tuinkruiden bij.’

Friet van Friethoes

Voor de friet zijn de ondernemers een samenwerking aangegaan met Friethoes in Haarlem. Hensen: ‘Van alle friet die we hebben geproefd, vonden we die de lekkerste. De friet wordt ’s nachts in Haarlem afgebakken en elke ochtend bij ons afgeleverd. We hebben namelijk weinig opslagruimte.’

Tante Nel en Croquetten Boutique

Ook voor de snacks werkt Frites Unique samen met andere ondernemers. De Frikan-Nel is van Tante Nel in Rotterdam. De acht kroketten in het assortiment zijn van Croquetten Boutique in Utrecht. ‘We hebben trouwens ook een kaassoufle van Friethoes.’

De toppings voor de friet worden vers gemaakt door een Rotterdamse scharrelslager. ‘Ze komen elke ochtend vers binnen. Het vlees is gegaard en wordt in de zaak geportioneerd en in de oven opgewarmd. Daarna maken we de friet af met amandelschaafsel, pijnboompitjes of sesamzaadjes.’

Frites Unique verkoopt ook softijs en milkshakes. ‘Voorheen zat hier een ijszaak, maar die redde het niet in de winter. Mensen kwamen hier voor ijs, dus dan is het een logische stap voor ons.’

Werken aan snelheid

De winkel is nu een paar weken open, en draait boven verwachting goed, zegt Hensen. ‘Zeker tijdens de lunch. Het is dan zo druk dat mensen tot buiten in de rij staan. Wij moeten dus werken aan snelheid, dat kan door meer mensen in te zetten. Zo leren we dagelijks wat wel en niet werkt.’

Veel nieuwe woningen erbij

De frietzaak bevindt zich nu nog in een stille hoek van Rotterdam, met meer bedrijven dan woningen. Daar gaat verandering in komen, zegt Hensen. ‘We zitten net in een stil hoekje van Rotterdam waar nu nog niet zoveel gebeurt, maar er wordt veel gebouwd. De Zalmhaventoren is over een jaar klaar. Dat wordt de hoogste woontoren van Nederland met 400 appartementen. En er worden zo’n 700 woningen gebouwd.’


Reageer op dit artikel