nieuws

Franchising in de horeca flink gegroeid

Bedrijfsvoering 657

Franchising in de horeca flink gegroeid
Hippe krukken aan een hoge tafel bij Kwalitaria; nét even een ander gevoel voor gasten. Foto: Jawsmedia

Het aantal franchisegevers en -locaties in de horeca is in de afgelopen twee jaar flink gegroeid. In die periode is de omzet van de franchise-vestigingen in Nederland met een half miljard euro gestegen.  

Dat blijkt uit cijfers van de NFV Franchisestatistiek. De cijfers over het jaar 2018 bewijzen volgens de Nederlandse Franchise Vereniging de groei in de franchisesector. Er is opnieuw een toename te zien in het aantal franchiseformules, van 825 naar 869.

Horeca

Het aantal franchisegevers in de horeca is flink gestegen, van 98 in 2016 naar 114 in 2018. Alleen in de sector Dienstverlening kwamen er meer franchisegevers bij. Het aantal franchisevestigingen in de horeca was in 2018 3053, in 2016 lag dat aantal op 2766. Vorig jaar telde Nederland bijna 57.000 horecamedewerkers in franchisezaken, dat is ruim 11.000 meer dan in 2016.

Franchise-vestigingen in de horeca genereerde in 2018 2,6 miljard euro, 500 miljoen euro meer dan in 2016.

Het huidige economische klimaat biedt kansen voor startende ondernemers en dit werpt zichtbaar ook zijn vruchten af voor de franchisesector, zo zegt de Nederlandse Franchise Vereniging, dat opdracht gaf voor het onderzoek. De economische groei houdt aan, er blijft behoefte aan flexibiliteit en de krapte op de arbeidsmarkt neemt toe.

Franchise in de cafetariawereld

In de cafetariasector zijn 13 franchisegevers actief. Verdeeld over 15 formules gaat het om ongeveer 820 franchiselocaties. Uitgaande van 4800 cafetaria’s in Nederland, is dat ongeveer 17 procent van het totaal.

34 miljard euro

Alle franchise-organisaties van Nederland realiseerden vanuit hun franchisevestigingen maar liefst een omzet van 34,4 miljard euro ex btw, dit was vorig jaar 34 miljard. Op detailhandel non-food na, laten alle sectoren een groei zien in aantallen vestigingen, medewerkers en omzet.


Reageer op dit artikel