nieuws

Eerste omzetdaling horeca in zes jaar, maar fastfood stijgt licht

Bedrijfsvoering 404

Eerste omzetdaling horeca in zes jaar, maar fastfood stijgt licht
Plaza Wijhe. Beeld: Foto Hissink

De omzet van de horeca nam in het eerste kwartaal met 0,3 procent af ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat is de eerste omzetdaling in zes jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van onder meer fastfoodbedrijven nam juist toe.

Eet- en drinkgelegenheden, zoals restaurants, fastfoodrestaurants, kantines, catering en cafés, wisten 0,6 procent meer om te zetten. Dat kwam omdat de prijzen in deze deelbranche van de horeca stegen, onder meer door de verhoging van het lage btw-tarief. Het aantal verkochte consumpties daalde echter wel, met 1,6 procent.

Het CBS schaart cafetaria’s, ijssalons, lunchrooms en grote fastfoodketens in het segment ‘fastfood’. Het CBS heeft geen aparte cijfers van de verschillende soorten bedrijven binnen dit segment.

Hotels en vakantieparken

Over de gehele horeca bekeken, nam de omzet dus af. Het volume, dus het aantal consumpties en/of overnachtingen, nam met 2 procent af. De opbrengsten van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalden in de verslagperiode met 2,7 procent op kwartaalbasis. De prijzen stegen licht, terwijl volgens het statistiekbureau het aantal overnachtingen daalde met 3,1 procent.

De omzet van hotels nam met 1 procent af en het volume met 2,1 procent. De overige logiesverstrekking, waaronder vakantiehuisjes en kampeerterreinen, zette 6,9 procent minder om dan een kwartaal eerder.

Kantines en cateraars

Met een stijging van 1,8 procent nam de omzet van kantines en cateraars het sterkst toe. Ook restaurants en fastfoodrestaurants waren in trek. De omzet van cafés daalde echter met 0,7 procent. In alle bedrijfstakken nam het aantal verkochte consumpties af, aldus het CBS.

Groot personeelstekort

Het statistiekbureau merkt op dat het ondernemersvertrouwen in de horeca in het begin van het tweede kwartaal op het laagste niveau stond van de afgelopen vier jaar. De sector heeft te maken met een groot personeelstekort en een recordaantal aan openstaande vacatures.


Reageer op dit artikel