nieuws

The Seafood Shop in actie tegen gemeente vanwege label ‘fastfoodrestaurant’

Bedrijfsvoering 307

The Seafood Shop in Amsterdam komt in actie tegen de gemeente, die zegt dat de winkel moet sluiten omdat het een fastfoodrestaurant zou zijn. Er is een crowdfundingsactie gestart om de juridische kosten te dekken.

The Seafood Shop in actie tegen gemeente vanwege label ‘fastfoodrestaurant’

Amsterdam wil fastfood niet verder laten groeien in het centrum. Omdat The Seafood Shop eten voor directe consumptie verstrekt, is de winkel volgens de gemeente een verkapt fastfoodrestaurant en moet het de deuren sluiten. De gemeente stelt dat je wel een viswinkel mag hebben, maar geen eten voor directe consumptie mag verkopen.

De Seafood Shop tekende in de zomer van 2017 voor het huurcontract van tien jaar en investeerde vervolgens flink in de verbouwing. Enkele weken voor de opening meldde de gemeente dat winkels in hoofdzaak geen eten voor directe consumptie meer mogen verkopen, zo vertelt de familie De Visscher. ‘Wij konden niet meer terug.’

In juni 2018 liet de gemeente de initiatiefnemers van The Seafood Shop weten dat ze ‘in strijd met de regels handelde’ en moesten sluiten. Het bezwaar dat de familie aantekende legde de gemeente onlangs naast zich neer.

De eigenaren besloten niet in hoger beroep te gaan vanwege de hoge proceskosten. De massale steun van klanten heeft de familie nu op andere gedachten gebracht.

The Seafood Bar

Overrompeld door steun

‘Wat zijn we overrompeld door alle steun die we hebben ontvangen! In 48 uur tijd stroomden duizenden reacties binnen en ook het crowdfundinginitiatief van Erwin Bakkum is ons niet ontgaan. Inmiddels hebben al meer dan honderd mensen gedoneerd! Het is hartverwarmend te lezen dat er zoveel bereidwilligheid is om ons te steunen.’

De teller van de crowdfundingsactie staat inmiddels op ruim 5000 euro. Het doel is 30.000 euro om de juridische kosten te kunnen betalen.

‘Kans van slagen reëel’

‘Het valt in onze ogen juridisch moeilijk vol te houden dat een viswinkel de bestemming ‘fastfood’ moet hebben in plaats van ‘detailhandel’, zegt advocaat Raoul Meester. ‘Wij verwachten dat de rechtbank (dan wel in hoger beroep de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State) zal oordelen dat het nuttigen van haring in een viswinkel is toegestaan. Wij [Meester Advocaten] schatten de kans van slagen van deze procedure als reëel in.’

Slachtoffer van gemeentebeleid

Volgens de familie zijn ze slachtoffer van het feit dat de gemeente de Nutellawinkels tegen wil gaan, welke worden bestempeld als ongewenst vanwege het feit dat de wafels er direct worden geconsumeerd. ‘Geen enkele nieuwe viswinkel, bakker, slager of groenteboer kan in het centrum zijn huur betalen als hij zich moet beperken tot uitsluitend ‘eten voor thuis’. Allemaal verkopen ze wel een warm saucijzenbroodje, sapje, broodje gezond of een haring.’

Samen optrekken

Volgens de familie zijn steeds meer mensen ontevreden over het beleid van de gemeente, en loont het om daarin samen op te trekken. ‘De lange lijst aan ‘verboden’ die onze gemeente in korte tijd introduceerde, heeft duidelijk tot zeer veel onvrede geleid onder Amsterdammers. Doorgaans waren de enige middelen die we tot onze beschikking hadden ‘protesteren’ en ‘comments plaatsen op social media’. En we weten allemaal hoe nutteloos dat is. Door gezamenlijk te procederen hebben burgers een nieuw en effectiever instrument tot hun beschikking.’


Reageer op dit artikel