nieuws

De Daltons verklaart terras rookvrij: ‘Ik wil niet dat kinderen last hebben’

Bedrijfsvoering 800

De Daltons verklaart terras rookvrij: ‘Ik wil niet dat kinderen last hebben’
Robbert Jan de Veen bij de sticker van de Rookvrije Generatie.

De Daltons in Voorthuizen heeft sinds kort het terras rookvrij gemaakt. Volgens eigenaar Robbert Jan de Veen steunen de meeste gasten de beslissing. ‘Als je goed uitlegt waarom, krijg je meer begrip.’

Robbert Jan de Veen is vorig jaar, na de Wereld Niet Roken Dag op 31 mei, gaan nadenken over een rookvrij terras. ‘Ik ben absoluut niet tegen rokers, ik heb zelf vroeger gerookt. Maar iedereen weet dat roken en meeroken slecht is. Er komen bij ons veel gezinnen met jonge kinderen. Ik wil niet dat die kinderen last hebben van de rook. Ik heb zelf een kleine, en dan ga je anders over de dingen nadenken.’

Nu, bijna een jaar later, heeft De Veen zijn terras met veertig zitplaatsen rookvrij gemaakt. ‘Ik wilde dat vorig jaar niet midden in het seizoen doorvoeren, dan kunnen mensen er niet aan wennen.’

Subtiele stickers

Bij de ingang van het terras van De Daltons is een sticker geplakt van de Rookvrije Generatie; een blauwe sticker met een wit vinkje erop. Deze zijn ook op de tafelcaddy’s geplakt. ‘Ik wilde geen verbodssticker, dat heeft een negatieve lading’, zegt De Veen. ‘Op deze manier komt de boodschap subtieler over.’

Buiten het terras zijn twee rokerspalen met bankjes geplaatst, waarvan ééntje onder een luifel. ‘Want je moet mensen die roken wel faciliteiten bieden, wat dat zijn óók mijn gasten. Ik moet ook aan hún belang denken.’

Goed uitleggen

Het is volgens De Veen vooral belangrijk hoe een rokende gast wordt aangesproken. ‘Het ligt gevoelig, je zegt eigenlijk tegen gasten dat ze overlast veroorzaken. Dat is niet leuk. Dat moet je op een goede manier kenbaar maken, zonder dat je ze in het harnas jaagt. Dus we zeggen niet: ‘Je mag hier niet roken’. We leggen de reden van onze beslissing uit en wijzen op de rokerspalen buiten het terras. Als je het goed uitlegt, krijg je meer begrip.’

Toch is zoiets lastig voor medewerkers, weet de ondernemer. ‘In de cafetariabranche werken veel jongeren, die vinden dat soms moeilijk. Dan loop ik er zelf heen. Als eigenaar word je toch wat serieuzer genomen dan een 16-jarige.’

Veruit de meeste gasten tonen ook begrip. Bij een paar schiet de nieuwe regel toch in het verkeerde keelgat. ‘Sommige mensen worden redelijk boos en lopen weg. Ik ben zelfs een keer uitgescholden. Maar je hebt het over een hele kleine groep, terwijl honderden mensen het wel een goed initiatief vinden.’

Eerste met rookvrij terras

De Daltons is volgens De Veen het eerste horecabedrijf in Voorthuizen met een rookvrij terras. ‘Ik kan me voorstellen dat zo’n beslissing voor een café lastiger is. Soms zijn ondernemers ook bang om zo’n beslissing te nemen. Je krijgt best wel wat over je heen van gasten. Er zijn ook ondernemers die het uit principe niet doen.’

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Een rookvrij terras past bij De Daltons, vindt De Veen. ‘Het is onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo zijn we ook overgestapt op een kartonnen verpakkingslijn en zijn we aan het einde van dit jaar bijna volledig plasticloos. En al dat karton kost natuurlijk bomen, dus we gaan bomen laten planten.’

De Veen ziet dat er in de maatschappij de laatste jaren anders tegen roken wordt aangekeken. ‘Er is een cultuurverandering gaande. Iedereen weet dat roken en meeroken slecht is. Dan moet je ook een stap zetten, vind ik. Anders schiet het niet op. Ik denk ook dat de overheid op een gegeven moment met regelgeving zal komen. Dat wil ik voor zijn. We kunnen dit met de branche veel mooier zelf oplossen.’


Reageer op dit artikel