nieuws

Medewerkers Alida’s Smulpaleis halen eigenaar over om te gaan bezorgen

Bedrijfsvoering 4019

Medewerkers Alida’s Smulpaleis halen eigenaar over om te gaan bezorgen
Kevin Wiersum (links) en Jordan de Boer.

Alida’s Smulpaleis in Roden gaat starten met maaltijdbezorging. Jan Willems, die de zaak runt met Alida van Dellen, is altijd tegen bezorgen geweest maar heeft zich door zijn medewerkers over laten halen. Het zijn dan ook de medewerkers die de bezorgtak gaan runnen.

Jordan de Boer (23) en Kerwin Wiersum (25),  twee ervaren medewerkers van Alida’s Smulpaleis, hebben eigenaar Jan Willems ervan overtuigd om te starten met maaltijdbezorging. ‘We hebben het wel vaker met hem over bezorgen gehad, maar hij geloofde daar niet in’, zegt Kerwin Wiersum. ‘Hij wilde het nooit, maar een specifieke reden was er niet echt.’

Nieuwe uitdaging

De Boer en Wiersum zijn ruim acht jaar werkzaam in de zaak en zochten een nieuwe uitdaging. ‘Maaltijdbezorging wordt groter en groter’, ziet ook Wiersum. ‘Domino’s is onlangs van start gegaan in Roden en we hoorden dat dat een van de best lopende vestigingen van het land is. We hebben het dus opnieuw bij Jan neergelegd.’

Altijd vooruitstrevend

‘Ik ben er altijd op tegen geweest’, zegt Jan Willems. ‘Maar ze zeiden: ‘We zijn altijd vooruitstrevend, waarom hou je het bezorgen tegen? Wij willen het doen voordat een ander ermee begint.’ We hebben daar gesprekken over gevoerd en ze vonden dat ik eigenlijk geen goede redenen meer had om het niet te doen.’

Foto: Jan Willem van Vliet

Plan gemaakt

Willems heeft zijn twee medewerkers vervolgens de verantwoordelijkheid gegeven. ‘Ga het maar onderzoeken, schrijf een ondernemersplan. Jullie mogen het gaan doen.’

Samen zijn De Boer en Wiersum op bezoek geweest bij Family Uithoorn en hebben ze een workshop gevolgd bij FHC Formulebeheer. Ook hebben ze met Patrick Nieuwveld van Kwalitaria Nieuwveld in Hoogvliet over maaltijdbezorging gesproken.

Wiersum: ‘We zijn er nu al weken mee bezig en hebben van a tot z opgeschreven wat we nodig hebben. Nu moet alles alleen nog binnenkomen. We krijgen binnenkort twee verschillende bezorgfietsen om te testen welke de beste is voor ons.’

Alida’s Delivery

Op 31 maart start Alida’s Smulpaleis met Alida’s Delivery. Dat gebeurt via Thuisbezorgd.nl. De zaak blijft voor de bezorging elke dag twee uur langer open, tot 22.00 uur. Dinsdag tot en met donderdag bezorgt Alida’s vanaf 17.00 uur, vrijdag en zaterdag vanaf 18.30 uur en zondag de hele dag. Maandag is de zaak gesloten.

In de weekenden start de bezorging dus later. Willems: ‘Dan zit de zaak helemaal vol, met in de zomer ook het terras erbij. Dan moet je niet denken dat je er nog meer bij kunt doen, de rek is dan uit de keuken. En we willen niet de app uitzetten. Als we zeggen dat we binnen een bepaalde tijd bezorgen, dan doen we dat ook.’

De keuken van Alida’s gaat iedere avond twee uur langer door. ‘Ik ga niet van 09.00 uur tot 22.00 uur in de zaak staan’, aldus Willems. ‘Maar de jongens zeiden: ‘Wij gaan het regelen’. Het wordt dus echt hun ding.’

We gaan geen gezinszakken friet of losse snacks bezorgen. We willen echt onderscheidend zijn

Luxe cafetaria op Thuisbezorgd

Voor de bezorgtak is een selectie gemaakt uit het assortiment. ‘We staan op Thuisbezorgd als luxe cafetaria’, zegt Wiersum. ‘Dus geen gezinszakken friet en losse snacks. We willen echt onderscheidend zijn. We hebben een bezorgmenu met onder meer luxe hamburgers, uitsmijters, hotdogs, kroketten met brood, stokbroodjes en combideals.’

Vertrouwen in verse friet

Consumenten kunnen wel friet bij hun bestelling krijgen. Alida’s heeft verse friet, en dat is ook de friet die straks de weg op gaat. Willems heeft daar alle vertrouwen in. ‘Ik vind zelfs dat onze verse friet beter blijft dan fabrieksfriet. Dat komt omdat wij het proces van voorbakken en terugkoelen inmiddels heel goed onder de knie hebben. Overigens krijgen we straks denk ik een moeilijke periode door de tegenvallende oogst van vorig jaar. De aardappels die wat langer in de schuur hebben gelegen zijn waarschijnlijk van een andere kwaliteit.’

Drie e-bikes

Alida’s gaat bezorgen met drie e-bikes binnen één postcode. Willems: ‘Van hier tot het uiterste punt is ongeveer tien minuten rijden. Tot daar blijft de kwaliteit goed, dat hebben we getest. We hebben een track and trace-systeem en iedere fiets is uitgerust met een iPhone in een waterdichte cover voor de routebeschrijving.’

Starten met maaltijdbezorging: 10 vragen om te beantwoorden

Starten met maaltijdbezorging: 10 vragen om te beantwoorden

Voorzichtig en verstandig

In eerste instantie draait de bezorgtak vanuit de keuken van de zaak, waar al twee bakwanden staan. Eén daarvan is straks voor de bezorging. ‘We gaan eerst kijken hoe het gaat lopen’, zegt Willems. ‘We starten voorzichtig en verstandig. Het is een nieuwe tak van sport voor ons en we willen niet op onze bek gaan. Het kan allemaal anders uitpakken dan wij nu bedenken, maar dat is het avontuur.’

De mogelijkheid tot uitbreiding is er wel. Willems: ‘Als het vleugels krijgt, maken we het groter. We hebben thuis nog een snackwagen staan die we kunnen inzetten voor bezorgen.’

In een eerdere versie van dit bericht stond dat er nog geen cafetaria’s in Roden aan maaltijdbezorging doen. Dat is niet juist. De Berk Snackbar & Lunchroom heeft al een aantal jaren een bezorgservice. 


Reageer op dit artikel