nieuws

Lamb Weston gaat friet op aardgas vervoeren

Bedrijfsvoering 365

Lamb Weston gaat friet op aardgas vervoeren

De vrachtwagen die de friet van Lamb Weston/ Meijer van de fabriek in Oosterbierum naar de vriesopslag in Bergen op Zoom vervoert, rijdt nu op aardgas. Het nieuwe voertuig levert volgens de fabrikant 31.000 kilo CO2-besparing op.

Lamb Weston / Meijer (LW/M) werk hiervoor samen met logistiek partner Visbeen. De fabrikant wil hiermee een nieuwe stap zetten in het zo duurzaam mogelijk vervoeren van de producten naar klanten.

Weg, water en spoor

De internationale aardappelverwerker probeert de CO2 emissie in de totale keten te verlagen. In de afgelopen twee jaar is, in nauwe samenwerking Visbeen, het gemiddeld aantal wegkilometers per ton vervoerd eindproduct verlaagd met bijna 6 procent (van 459 naar 432 kilometer per ton) via verdere optimalisatie van routes. Daarnaast is het vervoer via water en over het spoor uitgebreid.

Meedenken met Lamb Weston

‘Het is belangrijk dat we ketenpartners hebben die met ons meedenken richting een klimaatneutrale toekomst. Dit omvat zowel het duurzaam telen van aardappelen, het productieproces, maar zeker ook het transport van onze producten naar klanten’, zegt Jolanda Soons, verantwoordelijk voor het duurzaamheidsprogramma bij LW/M.

‘Dat we het nu op LNG gaan proberen (vloeibaar aardgas, red.), is omdat wij vinden dat we anders moeten gaan denken. Met dergelijk grote aantallen kilometers kunnen we onze CO2-uitstoot zo behoorlijk terugdringen’, aldus aandeelhouder Adrie Visbeen.

‘Heerlijke wagen’

De Scania R410 is voorzien van een elektrische koeling van zowel de bakwagen als de trailer, waarvan de stroom wordt opgewekt via de versnellingsbak van de truck. Dat vergroot de CO2-besparing nog verder.

De vrachtwagen gaat rijden via een uitgekiende planning waarbij er steeds drie chauffeurs voor twee voertuigen beschikbaar zijn. ‘Het is echt een heerlijke wagen. Echt iets om trots mee rond te rijden. En rijden op LNG is ontzettend stil’, aldus chauffeur Leon de Blok van Visbeen.


Reageer op dit artikel