nieuws

Eerste pizzabakkers krijgen SVH-diploma Pizzaiolo uitgereikt

Bedrijfsvoering 195

De eerste cursisten hebben het branchediploma SVH Pizzaiolo in ontvangst genomen. Het diploma voorziet in de behoefte van de branche aan meer geschoolde, ambachtelijke pizzabakkers. Door de groei van 10 procent in twee jaar tijd van het aantal bedrijven waarin pizza’s verkocht worden, is er een tekort aan pizzabakkers.

Eerste pizzabakkers krijgen SVH-diploma Pizzaiolo uitgereikt

Om het tekort aan pizzabakkers terug te dringen, is de opleiding van DOK030 en het diploma van SVH in het leven geroepen. Op 4 februari 2019 hebben de deelnemers, na het drie maanden durende opleidingstraject voor Pizzaiolo, het examen SVH Pizzaiolo gemaakt. Door te werken en te leren zijn zij opgeleid tot professioneel, ambachtelijk pizzamaker.

HACCP-certificaat

Tijdens de opleiding hebben ze zich verdiept in de historie van het pizzabakkersambacht, leerden ze de basistheorie over werken in de horeca en behaalden zij een HACCP-certificaat. Ook gingen ze aan de slag in de online opleidingsportal van SVH: SVH Horecatalent, waarin een speciale module voor de pizzaiolo is ontwikkeld. Natuurlijk hebben zij ook veel praktijkervaring opgedaan door praktijkstages en trainingen bij ervaren pizzaiolo’s.

Belang opleiding

Tijdens het examen werden de cursisten getoetst op hun theoretische kennis en praktijkvaardigheden. Alle 10 de deelnemers hebben met succes het examen afgelegd. Zij ontvingen het diploma uit handen van Ricardo Eshuis, directeur SVH, die bij de uitreiking een toelichting gaf op het belang van deze nieuwe opleiding en het diploma.

‘Pizzaiolo betekent letterlijk vertaald: pizzamaker. Het diploma is bedoeld voor pizzabakkers van een Italiaans restaurant of pizzeria maar ook van een fastservicebedrijf zoals een fastfoodrestaurant, buffetrestaurant of pizza-afhaal- en bezorgbedrijf’, zegt Eshuis.

Sugo Pizza brengt gezonde pizza’s naar Utrecht

Sugo Pizza brengt gezonde pizza’s naar Utrecht

Pizza in fastservice

‘De afgelopen vijf jaar is het aantal Italiaanse restaurants in Nederland met meer dan 10 procent gestegen. Maar ook Italiaanse fast casual concepten boeken fors winst. Ook de groei in de Italiaanse to-go markt zal naar verwachting in de komende jaren doorzetten. Pizza’s worden in verschillende fastservice-concepten en buffetrestaurants geserveerd. Dit segment is met 31 procent groei de snelst groeiende sector in de Nederlandse horeca.’

Opleiding Pizzaiolo

Mick van Bochove, docent bij DOK030, vertelt hoe de pizzaiolo’s zijn klaargestoomd voor het examen: ‘De opleiding is tot stand gekomen in samenwerking met onder andere het instituut GAK, het UWV en de gemeenten Utrecht en Nieuwegein. Samen met hen zijn wij ingesprongen op de grote vraag vanuit de Italiaanse horeca naar goed opgeleide pizzabakkers.’

Drie maanden

Met behulp van zowel theoretische vakken als praktijklessen zijn de cursisten in drie maanden opgeleid tot zelfstandig werkende pizzabakkers. ‘Zij zijn begonnen met het zetten van deeg, kregen uitleg over de werking van het gist, vervolgens gingen zij aan de slag met de toppings en tot slot het afbakken van de pizza. Binnen de opleiding hebben we veel aandacht besteed aan hygiëne en hebben de cursisten een HACCP-certificaat behaald.

Daarnaast liepen cursisten dertig dagen stage, waardoor zij veel praktijkervaring hebben opgedaan. ‘Met behulp van de opleiding die zij hebben gevolgd kunnen zij nu zelfstandig aan de slag als pizzamaker. De cursisten gaan na de opleiding dan ook direct met een arbeidscontract als pizzabakker aan de slag.’

DOK030

Op verzoek van de Italiaanse horeca ontwikkelde DOK030 het werk-leertraject voor de pizzaiolo’s. Doel is om de grote behoefte van de branche naar deskundig personeel te kunnen beantwoorden. Tijdens het 3 tot 6 maanden durende traject begeleiden en coachen zij de deelnemers.

Het diploma SVH Pizzaiolo is ontwikkeld door SVH in nauwe samenwerking met de horecabranche en gespecialiseerde bedrijven. Het diploma wordt erkend door alle belangrijke branchepartijen zoals KHN en de werknemersbonden.


Reageer op dit artikel