nieuws

Overvallen op maaltijdbezorgers nemen toe; contant geld uit de gratie

Bedrijfsvoering 724

Steeds meer maaltijdbezorgers worden het slachtoffer van een overval. Een aantal ondernemers heeft daarom besloten om bezorgers niet meer met contant geld de weg op te laten gaan. 

Overvallen op maaltijdbezorgers nemen toe; contant geld uit de gratie
Marvin Meeuwig van Family Uithoorn. Beeld: Fotoburo Dijkstra

Landelijk is het aantal overvallen op maaltijdbezorgers gestegen, van 37 in 2017 tot 49 vorig jaar, zo meldt het Algemeen Dagblad. De meeste overvallen vinden plaats in Rotterdam. De NOS meldt dat in die stad het aantal straatroven vorig jaar opnieuw is gedaald, maar dat overvallen op maaltijdbezorgers juist toenemen, van 13 in 2017 naar 22 in 2018.

Ook buiten de grote stad zijn maaltijdbezorgers niet altijd veilig. Begin dit jaar waren drie jonge bezorgers in Oss aan de beurt. In Uithoorn werden in februari in een week twee jonge maaltijdbezorgers overvallen.

Zowel Koninklijke Horeca Nederland, het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) als de politie maken zich zorgen over de toename en adviseren ondernemers om maaltijdbezorgers niet meer met contant geld te laten rijden.

Gestopt met contant

Marvin Meeuwig, die samen met zijn broer Mitchell Family Uithoorn runt, maakte deze week bekend geen contant geld meer aan te nemen. ‘We hebben vrij jonge medewerkers op de fiets en de scooter, die wil je daar niet aan blootstellen. Dus we zijn meteen gestopt met contant. Dat is misschien vervelend, maar veiligheid gaat boven alles. Ik heb Thuisbezorgd gebeld en gevraagd de optie contant betalen uit te zetten. We accepteren nu alleen iDeal en pin. Ik heb ook een aantal mobiele pinautomaten bijbesteld.’

Meeuwig deelde het besluit op Facebook en Instagram. ‘De reacties stromen binnen, iedereen begrijpt het. En ik vraag mijn medewerkers het te delen, zodat iedereen weet dat wij niet met contant geld rijden.’

Geschrokken

Meeuwig is geschrokken van de overvallen in zijn omgeving. ‘We doen nu al 4,5 jaar aan bezorgen en gelukkig is dit bij ons nooit voorgekomen. Maar die overvallen zijn hier om de hoek gebeurd, dus het had net zo goed één van onze bezorgers kunnen overkomen. Het is hier vakantietijd, en het lijkt wel of die gasten niets te doen hebben en dan maar maaltijdbezorgers gaan lastigvallen.’

De ondernemer instrueert zijn bezorgers om extra op te letten. ‘Kijk waar je rijdt, probeer zoveel mogelijk in het licht te rijden. Vermijd donkere poortjes en tunnels. Fiets dan maar om.’

Vraagstuk

Het formulekantoor van Family (FHC Formulebeheer) ziet dat andere ondernemers wel contant geld blijven accepteren. ‘Ze willen het blijven aanbieden, ze durven het niet af te sluiten’, zegt marketingmanager Chantal van der Meer. ‘Het is een vraagstuk waar ze mee worstelen.’

Alleen wisselgeld

Van der Meer heeft daar begrip voor. ‘Het gebruik van iDeal en mobiele pinautomaten neemt wel toe, maar een paar van die apparaten betekent wel een investering, en je moet goed nadenken over hoe je dat operationeel gaat aanpakken. Wij adviseren om bezorgers alleen wisselgeld mee te geven. En bezorgers voor een cafetaria rijden per bestelling heen en weer en hebben meestal niet veel geld bij zich. Dat is voor een pizzabezorger anders.’

Een bezorger met alleen wisselgeld of een pinautomaat op de weg is geen garantie dat er niets gebeurt, erkent ook Van der Meer. Zo was de buit van de overvallers in Oss begin dit jaar slechts een paar euro.

Niet veilig

Kwalitaria Prinsenland in Rotterdam accepteert alleen iDeal-betalingen. ‘Mijn koeriers hebben geen contant geld op zak’, zegt eigenaar Gianmarco Tutone. ‘Al mijn transacties, via Thuisbezorgd.nl of Kwalitaria.nl, gaan via iDeal. Dat doen we al sinds we begin december 2018 zijn gestart met bezorgen. Ik vind het niet veilig om jongeren met contant geld over straat te laten gaan. En je hoort in het nieuws nu steeds vaker over overvallen. Ik ben blij dat ik het voor was.’

Fake locaties

Volgens Tutone zijn er in zijn omgeving recent geen overvallen geweest. Collega-ondernemers kampen wel met een ander probleem, zegt hij. ‘Ik hoor van collega’s dat bezorgers soms naar fake locaties worden gelokt. Dan is er niemand, of er staat een groep jongeren die het eten afpakt zonder te betalen.’

Daarom neemt Tutone geen telefonische bestellingen aan. ‘Bij ons moet je altijd vooraf afrekenen.’ Ook werkt Tutone niet met mobiele pinautomaten. ‘Ook dan is het achteraf betalen en kan het fout gaan.’

Starten met maaltijdbezorging: 10 vragen om te beantwoorden

Starten met maaltijdbezorging: 10 vragen om te beantwoorden

Cash free bij Domino’s

Domino’s Pizza is bezig met het uitfaseren van contant geld waar het nodig is. Zeven vestigingen van Domino’s Pizza in Rotterdam accepteren inmiddels geen cash meer. Landelijk zijn er nu achttien cash free vestigingen van de pizzaketen, waaronder ook in Eindhoven, Amersfoort, Groningen en Deventer. Het bedrijf laat per locatie een risicoanalyse maken en beslist dan of het afschaffen van contant geld een optie is. Als bezorgers van Domino’s met cash de weg op gaan, krijgen ze niet meer dan 15 euro wisselgeld mee.

Domino’s ziet het aantal overvallen op bezorgers afnemen, van 40 in 2010 naar 15 in 2018.

Reageer op dit artikel