nieuws

Albert Heijn start maaltijdbezorging

Bedrijfsvoering 433

Supermarktketen Albert Heijn is als eerste supermarktketen begonnen met maaltijdbezorging. In eerste instantie gaat het om de bezorging van vers bereid eten in een bepaald postcodegebied in Amsterdam. De bezorgingen lopen via Thuisbezorgd.nl en Deliveroo.

Albert Heijn start maaltijdbezorging

Met dit initiatief, genaamd Allerhande Kookt, zet Albert Heijn naar eigen zeggen een volgende stap in foodservice. ‘We zien een toenemende behoefte bij onze klanten aan goede maaltijden zoals je die zelf ook zou maken, zonder dat je daarvoor de keuken in hoeft’, zegt Marit van Egmond, directeur commercie van Albert Heijn over maaltijdbezorging.

Binnen 30 minuten

De verse maaltijden worden bereid in een keuken in Amsterdam West, van rendang met snijbonen en basmatirijst tot paddenstoelenrisotto en hutspot met knolselderij en chorizo; stuk voor stuk gerechten uit de uitgebreide receptendatabase van Allerhande en allemaal met minimaal 200 gram groenten. Klanten kunnen de hoofdgerechten aanvullen met salades, drankjes en nagerechten. Thuisbezorgd.nl en Deliveroo bezorgen de maaltijden binnen 30 minuten warm bij de klant.

AH to go

Vanuit de vestigingen van AH to go in de Ferdinand Bolstraat en het Waterlooplein worden sinds december vorig jaar al vers belegde broodjes, soepen, salades, poké bowls, fruitsnacks en verse sappen bezorgd. Dat gebeurt met e-bikes, en de bezorging is gratis. Dit jaar wil AH to go verdere stappen zetten met het bezorgen van maaltijden.

Moderniseren

Albert Heijn maakte eerder al bekend dat het werk maakt van het thuisbezorgen van warme maaltijden. Het bedrijf wil zijn winkels en dienstverlening moderniseren in een reactie op teruglopende bezoekersaantallen bij zijn traditionele winkels.

Albert Heijn verliest niet alleen terrein ten opzichte van concurrerende winkels. Ook de tot het Ahold-concern behorende formules als AH to go-gemakswinkels, AH.nl en webwinkel Bol.com zorgen voor omzetverschuivingen binnen het concern.

Starten met maaltijdbezorging: 10 vragen om te beantwoorden

Starten met maaltijdbezorging: 10 vragen om te beantwoorden

IKEA start maaltijdbezorging

Eerder deze week maakte meubelgigant IKEA nog bekend te beginnen met maaltijdbezorging uit de eigen IKEA-keuken. Het van huis uit Zweedse bedrijf heeft daarvoor eveneens een samenwerking opgetuigd met Thuisbezorgd.nl. Bij IKEA gaat het in eerste instantie om een proef met bezorging in Groningen. Is deze test succesvol dan rolt de keten de bezorging van maaltijden ook uit in andere steden.

Bij Albert Heijn ligt er een gedetailleerd plan klaar voor verdere uitrol van de maaltijdbezorging. Waar en wanneer dit gebeurt, houdt de supermarktketen voor zichzelf.

FSIN: supermarkten streven restaurants voorbij op de bezorgmarkt

Retail zal domineren

FoodService Instituut Nederland (FSIN) voorspelde eerder al dat foodretail over een paar jaar de bezorgmarkt zal domineren en meer omzet binnenhalen dan foodservice. Dat komt met name door de groei bij supermarkten.

Rollen omgedraaid

Foodservice heeft met maaltijdbezorging op dit moment een aandeel van 54 procent van de totale bezorgmarkt. Retail is met boodschappen goed voor 46 procent. Het FSIN voorspelt dat die rollen in 2025 zijn omgedraaid. De kentering is al ingezet: vorig jaar had foodservice nog een aandeel van 58 procent. In 2019 zal het 50/50 zijn. Volgens het FSIN is het daarbij niet meer dan logisch dat supermarkten zich naast het bezorgen van boodschappen ook gaan richten op maaltijdbezorging

Reageer op dit artikel