nieuws

‘Alternatieven voor plastic worden niet goedkoper’

Bedrijfsvoering 1035

Duurzame alternatieven voor plastic verpakkingen worden voorlopig niet goedkoper. Dat zegt Wilco Wieling van Depa in de eerstvolgende editie van Snackkoerier. Daarnaast is het volgens hem niet duidelijk of het frietbakje straks ook onder het verbod valt.

‘Alternatieven voor plastic worden niet goedkoper’
Foto: Herbert Wiggerman

Er zijn wellicht ondernemers die wachten tot de prijzen van alternatieve producten dalen. Dat gaat volgens Wilco Wieling van Depa echter niet gebeuren. ‘Er zullen op het gebied van kostprijzen geen hele significante dalingen plaatsvinden.’

Hij adviseert ondernemers daarom nu al over te stappen, ondanks dat het wettelijk nog niet noodzakelijk is. ‘Daarmee kun je aan je klant laten zien dat je om het milieu geeft.’

Vraag naar duurzaam neemt toe

De prijzen van alternatieve producten zullen de komende jaren zelfs stijgen, denkt Jeroen Heijsen van Conpax. ‘Aangezien de vraag naar duurzame materialen de komende jaren exponentieel zal toenemen, denk ik niet dat duurzame alternatieven goedkoper worden, maar eerder het tegenovergestelde.’

Duurzaamheid is echter wel betaalbaar, zegt Barend Vellinga van Organic Ware. Ook voor een cafetariahouder. ‘Je kunt onze bioproducten gemakkelijk terugverdienen. Je kunt je marge iets verhogen of je verkoopprijs iets laten toenemen. Dan praat ik over 5 tot 25 eurocent voor de gewone cafetariasnacks. ‘Maar wat de belangrijkste winst is, is dat je laat zien dat de wil er is om te verduurzamen.’

Meerwaarde voor cafetaria’s

Ook Jeroen Heijsen van Conpax ziet de meerwaarde voor cafetaria’s. ‘Consumenten hechten steeds meer waarde aan duurzame verpakkingen, daar willen ze best extra voor betalen. Kortom: de meerprijs voor verpakkingen kan doorbelast worden aan de klant, maar als ondernemer kun je er ook voor kiezen om deze extra kosten in te zetten als investering in de uitstraling van je bedrijf.’

Onduidelijkheid over frietbakje

De overgrote meerderheid van het Europees Parlement wil dat wegwerpplastic waarvoor betaalbare alternatieven zijn vanaf 2021 wordt verboden. Maar het is nog niet duidelijk of het frietbakje ook onder het verbod valt.

In de foodservice gaat het om borden, bestekken, rietjes en roerstaafjes. Bij andere plastic producten moet worden gewerkt aan het reduceren van het gebruik. Hieronder vallen onder meer bekers en bakjes voor afhaalmaaltijden. Volgens Wilco Wieling van Depa is dat ook het geval met plastic friet- en snackbakjes. ‘Wij zeggen dat een frietbakje geen bord is. Dat is een platte schaal.’ Hoewel het frietbakje van plastic is, valt het volgens hem dus niet onder het verbod. ‘Maar er zit wél een reductietarget op.’

In het nieuwe wetsvoorstel staat ook expliciet vermeld dat plastic bekers en deksels straks niet meer los van elkaar verkocht mogen worden, maar aan elkaar moeten zitten.

Onderhandelingen

De stemming van het Europees Parlement wil overigens niet zeggen dat het verbod daadwerkelijk van kracht wordt. De milieuministers van de verschillende EU-landen zullen hier nog over moeten onderhandelen. Wilco Wieling: ‘Het zou ook nog kunnen dat frietbakjes wel onder het verbod gaan vallen. Maar daar kan ik nu geen keiharde uitspraak over doen.’

Lees meer over de ontwikkelingen rondom wegwerpplastic en hoe verschillende ondernemers daarmee omgaan in de eerstvolgende editie van Snackkoerier, dat 21 december verschijnt.

Reageer op dit artikel