nieuws

Vaker schoon toilet in horeca dan in ziekenhuis

Bedrijfsvoering 138

De kans op een schoon toilet is in de horeca groter dan in het ziekenhuis. Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Toiletonderzoek dat voor de 34e keer is gehouden. 

Vaker schoon toilet in horeca dan in ziekenhuis
Het bijzonder toilet van Restaria 't Luifeltje in Bergum. Foto: Koos Groenewold.

In de afgelopen twee jaar is de hygiëne van toiletten in de horeca met 12 procent gestegen in het Nationaal Toiletonderzoek. Toiletten in de horeca scoorden ten opzichte van vorig jaar 5 procent beter. Vorig jaar was het percentage al met 7 procent gestegen ten opzicht van 2016.

Dit jaar scoorde in totaal 49 procent van de onderzochte toiletten in de horeca goed. Dat betekent dat de kans een schoon toilet aan te treffen één op twee bedraagt, hoger dan in een ziekenhuis. De gezondheidszorg eindigde op plek twee, met 42 procent goed.

Vaker vervuild toilet dan schoon

De hygiëne van openbare toiletten bereikt dit jaar met 41 procent schoon de hoogste score van de afgelopen vijf jaar. Dat betekent wel dat Nederlanders nog altijd vaker een vervuild dat schoon toilet aantreffen. Van de damestoiletten was 42 procent schoon, bij de heren was dat 40 procent.  Er zijn in totaal 150 toiletten onderzocht.

Toiletzitting meest vervuild

Voor het onderzoek is de bacteriologische vervuiling van vier contactvlakken gemeten. De toiletbril is met 33 procent het meest vervuild, gevolgd door de knop van de kraan met 24 procent. De spoelknop scoorde 16 procent slecht en de deurknop aan de binnenkant van de toiletdeur was met 9 procent slecht het minst vervuild.

Hoogste score

In het Reinier de Graaf ziekenhuis is het schoonste toilet van Nederland te vinden. De oorkonde die bij het Nationaal Toiletonderzoek 2018 hoort, ging dan ook naar het ziekenhuis in Delft. Het ziekenhuis heeft schoonmaakbedrijf Hago Zorg in dienst.

Nationaal Toiletonderzoek

Het Nationaal Toiletonderzoek is gehouden door vakblad Service Management, in samenwerking met Facility Trade Group, specialistische totaalleverancier van onder andere hygiënische voorzieningen en facilitaire producten.

Reageer op dit artikel