nieuws

FSIN: supermarkten streven restaurants voorbij op de bezorgmarkt

Bedrijfsvoering 472

Foodretail zal over een paar jaar de bezorgmarkt domineren en meer omzet binnenhalen dan foodservice. Dat komt met name door de groei bij supermarkten. Dat voorspelt het FoodService Instituut Nederland (FSIN).

FSIN: supermarkten streven restaurants voorbij op de bezorgmarkt
(C) Roel Dijkstra / Joep van der Pal Den Haag - Johnny's Burger

De bezorgomzet binnen de totale foodmarkt is in vijf jaar verviervoudigd, van 975,5 miljoen in 2014 tot een verwachte omzet van 4 miljard euro in 2019. Dat is bijna 6 procent van de totale foodmarkt. Dat blijkt uit het het FSIN Dossier Delivery 2019. Hierin blikt het instituut vooruit op de omzetontwikkelingen in de bezorgmarkt tot 2025. Daarbij gaat het om zowel boodschappen (foodretail) als maaltijden (foodservice).

In 2018 bereikt de totale online foodmarkt een omvang van 3,2 miljard euro. Dat is een stijging van ruim 20 procent ten opzichte van vorig jaar. In 2025 verwacht het FSIN een omzet van ruim 6 miljard euro.

Maaltijden

Aanbieders binnen foodservice halen in 2018 een omzet van ruim 1,7 miljard euro binnen met maaltijdbezorging. Dat is een groei van ruim 13 procent ten opzichte van 2017. Het FSIN voorspelt voor volgend jaar een lichte stijging in de omzet: 1,9 miljard euro. Het onderzoeksinstituut verwacht daarbij dat online bezorgplatforms een dominantere rol gaan spelen.

Boodschappen

Foodretail draait in 2018 een omzet van 1,5 miljard euro met de bezorging van boodschappen. Maar foodretail groeit harder dan foodservice. Ten opzichte van 2017 is er sprake van een stijging van 29 procent. Die groei zal volgens het FSIN de komende jaren alleen maar verder versnellen. In 2019 verwacht het FSIN een omzetgroei van 31 procent voor retail. Dat is vooral te danken aan de supermarkten, die vorig jaar al plusten met 41,5 procent.

2025

Foodservice heeft met maaltijdbezorging op dit moment een aandeel van 54 procent van de totale bezorgmarkt. Retail is met boodschappen goed voor 46 procent. Het FSIN voorspelt dat die rollen in 2025 zijn omgedraaid. De kentering is al ingezet: vorig jaar had foodservice nog een aandeel van 58 procent. In 2019 zal het 50/50 zijn.

Maaltijdbezorging door supermarkten

Volgens het FSIN is het daarbij niet meer dan logisch dat supermarkten zich naast het bezorgen van boodschappen ook gaan richten op maaltijdbezorging, bijvoorbeeld voor senioren. Supermarktketen Poiesz is daar begin dit jaar mee begonnen.

Reageer op dit artikel