nieuws

Miljoenen euro’s aan boetes na tien jaar rookverbod in de horeca

Bedrijfsvoering 177

In vrijwel geen enkel restaurant, cafetaria, sportkantine of hotel wordt nog een sigaret opgestoken. Dat zegt de NVWA, die in tien jaar rookverbod in de horeca voor miljoenen euro’s aan boetes uitschreef.

Miljoenen euro’s aan boetes na tien jaar rookverbod in de horeca
Verbod op rookruimtes

Ondernemers die hun gasten gewoon lieten doorroken na het rookverbod in de horeca op 1 juli 2008 zijn voor in totaal meer dan 10 miljoen euro beboet, blijkt uit cijfers van de NVWA. In die periode werden ruim 20.500 boetes en waarschuwingen gegeven. Voor kleine kroegjes werd eerst een uitzondering gemaakt op het rookverbod, maar die kwam in 2014 te vervallen.

Niet achterover leunen

‘De laatste jaren zien we ook dat naleving bij de kleine cafés verder is toegenomen. Daarmee lijkt de norm dat de horeca rookvrij is, steeds meer te zijn ingebed’, zegt Rob Hageman van de NVWA. ‘Als we zo terugkijken op tien jaar handhaving, mogen we niet ontevreden zijn, maar achteroverleunen kan niet.’

Rookverbod op het terras

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) wil nog veel strengere regels invoeren om roken uit te bannen. Het ministerie wil dat alle rookruimtes in de horeca binnen twee jaar dicht gaan. Maar volgens Blokhuis is het ook ‘onvermijdelijk’ dat roken op het terras wordt verboden. Het voornemen om ook roken op het terras in de ban te doen noemt KHN ‘betutteling ten top’.

Ook Ton Wurtz van de Stichting Rokersbelangen begrijpt niets van deze maatregelen. ‘Je hoeft toch niet als niet-roker in een rookruimte te gaan zitten? En als je last hebt van een roker naast je op het terras, dan vraag je hem toch om een eindje verder te gaan zitten? De horeca is een stuk van zijn gastvrijheid verloren. Een droevige zaak dat we deze kant op gaan’.

Reageer op dit artikel