nieuws

Fastfoodketens regelen schoonmaak beter na strenge controles

Bedrijfsvoering 186

De drie grootste fastfoodketens van Nederland hebben hun schoonmaak het afgelopen jaar veel beter georganiseerd. Schoonmakers worden nu niet meer onderbetaald.

Fastfoodketens regelen schoonmaak beter na strenge controles

Dat zeggen de Inspectie SZW en de Belastingdienst na intensieve controles en gesprekken die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden met de fastfoodsector. Deze inspanning heeft volgens de Inspectie een duidelijk effect gehad.

Malafide bedrijven

Bij een groot deel van de fastfoodvestigingen is afscheid genomen van malafide schoonmaakbedrijven en is de schoonmaak in eigen beheer gekomen. Schoonmakers worden nu niet meer onderbetaald en werken niet te lang. Ook controleren de fastfoodbedrijven beter wie er bij ze aan het werk zijn.

Fraude en onderbetaling

In de afgelopen jaren zijn de schoonmaakbedrijven bij de fastfoodketens zeer frequent geïnspecteerd. De grootste controle was in 2015 waar bij 19 fastfoodfilialen controles werden gehouden. Uitkeringsfraude, belastingfraude, te lange werktijden en onderbetaling werden geconstateerd.

Naast de controles ging de Inspectie SZW in gesprek met de hoofdvestigingen. Zij zagen volgens de Inspectie in dat de schoonmaak op een andere, eerlijke manier, gedaan moest worden. Daar is nu werk van gemaakt en de Inspectie SZW constateert dat bij de eigen vestigingen geen meldingen meer binnenkomen van mogelijke fraude of overtredingen.

De Inspectie zegt dat het gaat om ‘de drie grootste fasfoodketens’, maar noemt vanzelfsprekend geen namen.

Reageer op dit artikel