nieuws

Antonio Stroes trapt op de rem met formulehuis Kwalitaria

Bedrijfsvoering 880

Het formulehuis van Kwalitaria en Délifrance heeft rust en stabiliteit nodig. De organisatie kan de enorme groei van de afgelopen tijd nauwelijks bijbenen. Dat zegt eigenaar Antonio Stroes, die na het vertrek van Bas Holshuijsen de positie van algemeen directeur inneemt.

Antonio Stroes trapt op de rem met formulehuis Kwalitaria

Volgens Stroes heeft FFC zich vergist in de impact van de groei op de organisatie. ‘In alle eerlijkheid zijn we erachter gekomen dat dat een enorme klus is. Om zo’n sterke groei te kunnen faciliteren, moet de organisatie veel beter en strakker in elkaar zitten. We hebben dit jaar acht nieuwe Kwalitaria-vestigingen geopend en daar ben ik heel blij mee en trots op. Maar het zorgt voor een behoorlijke druk op de organisatie. Niet alleen voor de mensen op het hoofdkantoor in Vianen, maar ook de buitendienst, franchise consultants en trainers.’

Het formulehuis had de ambitie om Kwalitaria met 20 tot 25 vestigingen per jaar te laten groeien, tot 250 zaken in 2020. Stroes: ‘Die groeiambities vlakken we af. In plaats van geforceerde groei gaan we werken aan natuurlijke groei.’

Logistieke problemen

De overstap van leverancier DeliXL (nu Bidfood) naar logistiek dienstverlener Havi in combinatie met Sligro liep vorig jaar uit op een mislukking. Volgens Stroes staat het vertrek van Bas Holshuijsen daar los van. ‘Het heeft ons een hele tijd uit ons ritme gehaald, maar dat heeft niets te maken met de beslissing die we nu nemen. Dat was echt een distributieverhaal.’ Stroes typeert die periode wel als ‘heel vervelend’. ‘Ook dat heeft een behoorlijke impact gehad op de organisatie.’

Bas Holshuijsen weg bij FFC

Bas Holshuijsen weg bij FFC

Délifrance

Vooral de overname van Délifrance in Nederland en België, begin dit jaar, bleek een te grote belasting voor de organisatie. ‘We hebben gemerkt het erg veel tijd en energie kost om ondernemers volledig enthousiast en geoutilleerd binnen de organisatie te kunnen verwelkomen. Om die reden wil ik de organisatie nu eerst helemaal stabiliseren. Want in één keer zo veel vestigingen erbij, betekent een hele impact voor de organisatie. Dat mag niet ten koste gaan van de ondersteuning van overige franchisenemers. Daarbij wil ik mijn eigen mensen in bescherming nemen, enough is enough. We trappen even op de rem. Want wel groeien en aan de achterkant niet voldoende service bieden, is een slecht uitgangspunt.’

Volgens Stroes is de service voor Kwalitaria-leden in orde. ‘Ik denk eerlijk gezegd niet dat Kwalitaria-ondernemers veel gemist hebben qua kwaliteit en dienstverlening, want de omzetten en indexcijfers zijn goed.’

Bas Holshuijsen Antonio Stroes

Bas Holshuijsen (links) en Antonio Stroes

Derde en vierde formule

De beslissing betekent een behoorlijke koerswijziging voor FFC. ‘Samen met Bas hebben we een aantal jaar geleden het standpunt ingenomen om echt een breed georiënteerd formulehuis te creëren waarbij we meerdere franchiseconcepten onder FFC zouden uitrollen. We hebben ook verregaande gesprekken gevoerd over de overname van een derde en vierde formule. Maar dat is niet mijn uiteindelijke doel en visie. Bas zoekt wel die dynamiek en heeft daar ook de capaciteiten voor. We moeten elkaar niet in de weg gaan zitten.’

Volgens Stroes zijn ze in goed overleg uit elkaar gegaan. ‘We hebben zes mooie jaren met elkaar gehad. Ik snap en respecteer zijn beslissing.’

Wanneer het formulehuis de rust en stabiliteit heeft die hij nastreeft, weet Stroes niet. ‘Zo lang als het duurt. Ik wil echt te tijd nemen om dat secuur te doen.’ Het voornemen is dat Stroes voor een langere periode als algemeen directeur aanblijft.

 

Reageer op dit artikel