nieuws

McDonald’s neemt afscheid van plastic rietjes

Bedrijfsvoering 745

Geen van de vestigingen van McDonald’s in Nederland heeft volgend jaar nog plastic rietjes. Wat ze dan wel hebben, is nog niet duidelijk.

McDonald’s neemt afscheid van plastic rietjes

De Nederlandse tak van McDonald’s kijkt op dit moment naar pilots in andere landen, maar wil voor de jaarwisseling de knoop doorhakken. ‘Je kunt denken aan rietjes van papier, of helemaal geen rietje’, laat een woordvoerder weten. ‘Denk daarbij aan een tuutje zoals bij koffiebekers.’

Amerika is tegen

In het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn ze er al wel uit. Daar introduceert McDonald’s vanaf september papieren rietjes. In thuisland Amerika stemden aandeelhouders juist tegen een onderzoek naar het uitbannen van plastic rietjes, omdat dat geld weg zou nemen van andere duurzaamheidscampagnes.

McDonald’s draait pilot met kartonnen rietjes

McDonald’s draait pilot met kartonnen rietjes

Plastic in zee

Rietjes komen vaak als zwerfvuil in de omgeving terecht en dragen bij aan de grote plastic vervuiling in zee. Vanuit de politiek groeit daarom de druk om met duurzamere alternatieven te komen. Zo kondigden onder andere de Europese Commissie en de Britse regering een verbod aan op de wegwerpproducten.

Duurzaamheid bij McDonald’s

De ban op plastic rietjes is onderdeel van het initiatief Scale for Good, een wereldwijd duurzaamheidsprogramma waarin McDonald’s zijn schaalgrootte inzet voor een betere wereld. Eén van de doelen binnen dit programma is om in 2025 alleen nog maar verpakkingen te gebruiken die zijn gemaakt van recyclebaar materiaal of materiaal met een keurmerk zoals fcc. En alle verpakkingen moeten in 2025 dan ook gerecycled worden.

Reageer op dit artikel