nieuws

KHN tegen Europa: ‘Stop laagsteprijsgaranties online platforms’

Bedrijfsvoering 331

Er moet een einde komen aan de laagsteprijsgarantie van onder meer bezorgplatforms en klantdata moeten beschikbaar worden gemaakt voor horecaondernemers. Dat verzoek legt de branchevereniging neer bij de Europese Commissie.

KHN tegen Europa: ‘Stop laagsteprijsgaranties online platforms’

KHN reageert op een voorstel dat de Europese Commissie heeft gepresenteerd. Dit moet ervoor zorgen dat de contractvoorwaarden van online zoek-, boek-, en bezorgsites eerlijker en transparant worden. Een voorbeeld is heldere algemene voorwaarden en duidelijkheid over de reden van opzegging. Verder moeten grote platforms een intern systeem opzetten voor klachtenafhandeling van ondernemers en hierover ook rapporteren.

Thuisbezorgd krijgt serieuze concurrentie

Thuisbezorgd krijgt serieuze concurrentie

KHN wil meer

Volgens KHN is het voorstel er gekomen op aandringen van de brancheorganisatie, maar gaat het nog niet ver genoeg. ‘Goed dat de Europese Commissie met dit voorstel is gekomen. Maar wij strijden door en maken ons samen met andere Europese horecaverenigingen hard voor andere noodzakelijke verbeteringen’, zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. ‘Zo willen wij dat de ‘laagste prijs’-eisen van platforms worden verboden en data van gasten door het platform beschikbaar worden gemaakt voor horeca ondernemers.’

KHN mist nu het verbod op pariteitsclausules, waardoor horecaondernemers op hun eigen websites geen lagere prijzen of extra service bieden. Ook bij de Tweede Kamer heeft KHN aangedrongen om hier actie op te ondernemen.

bezorgplatform KHN

 

Data van gasten

Daarnaast wil de brancheorganisatie dat horecaondernemers de beschikking krijgen over de data van de eigen gasten die ze genereren door op een platform actief te zijn. ‘Het mag niet zo zijn dat een platform de communicatie tussen gast en ondernemer in de weg staat. Directe communicatie tussen klanten en horeca ondernemers is essentieel. Hierdoor kan de horeca ondernemer de gast beter van dienst zijn en wordt gedwongen afhankelijkheid van platforms voorkomen’, aldus de brancheorganisatie.

Koninklijke Horeca Nederland zal deze en andere punten snel onder de aandacht brengen van de Europese Commissie en de Tweede Kamer.

Reageer op dit artikel