nieuws

Deliveroo voor de rechter gesleept

Bedrijfsvoering 196

FNV sleept Deliveroo voor de rechter. Volgens de vakbond heeft de maaltijdbezorger schijnzelfstandigen in dienst en ontduikt het bedrijf daarmee de cao.

Deliveroo voor de rechter gesleept

FNV voert al langer actie tegen de maaltijdbezorger, dat vorig jaar besloot alleen nog maar met bezorgers te werken die zzp’er zijn. De vakbond noemt die constructie ‘onwettig’. ‘De riders van Deliveroo hebben recht op een cao met een goed loon. De uitknijpbaantjes die de bezorgdienst nu hanteert zijn zwaar fout’, zo verklaart bondsbestuurder Willem Dijkhuizen de gang naar de rechter. ‘Hier moet per direct een eind aan komen.’

Ook restaurants met eigen bezorgers welkom bij Deliveroo

Ook restaurants met eigen bezorgers welkom bij Deliveroo

Verbaasd

Een woordvoerder van het Britse bedrijf zegt in een reactie verbaasd te zijn over de dagvaarding, omdat er vorige week nog ‘zeer constructief’ is gesproken met FNV. Het bedrijf spreekt van een bijbaan op zelfstandige basis met een zeer uitgebreide verzekering. ‘Graag werken we samen met vakbonden en overheid om een einde te maken aan de wisselwerking tussen flexibiliteit en zekerheid’, aldus de woordvoerder.

Starten met maaltijdbezorging: 10 vragen om te beantwoorden

Starten met maaltijdbezorging: 10 vragen om te beantwoorden

Staking

De bezorgers van Deliveroo kwamen op 1 januari van het jaar in verzet tegen de move van Deliveroo. Ruim tachtig maaltijdbezorgers uit Amsterdam, Utrecht en Haarlem legden op één van de drukste avonden het werk neer en bakten in plaats daarvan oliebollen op de Grote Markt in Haarlem. De staking was tevergeefs; Deliveroo zette de plannen door.

Marketplace+

Eerder deze week kwam Deliveroo nog met goed nieuws. Het bedrijf heeft besloten om vanaf juli ook bestellingen aan te nemen van restaurants die met eigen bezorgers werken. Daarvoor heeft het bedrijf Marketplace+ opgericht. Hiermee denkt de maaltijdbezorger het aantal restaurants met de helft de kunnen verhogen. Op dit moment maken 1500 restaurants in Nederland gebruik van de diensten van Deliveroo.

Deliveroo

Klappen voor concurrent

De aankondiging had meteen effect voor de grootste concurrent, Thuisbezorgd.nl. Op de beurs in Amsterdam daalde het aandeel van Thuisbezorgd met 2,5 procent. Het aandeel van Just Eat, een dienst van moederbedrijf Takeaway, zakte in Londen met 10 procent.

Reageer op dit artikel