nieuws

NVWA vindt verboden sulfiet in gehakt

Bedrijfsvoering 278

De NVWA heeft bij een klein aantal vleesverwerkende bedrijven sulfiet in gehakt gevonden. Door dit additief krijgt vlees een verse kleur. Het gebruik van sulfiet is verboden.

NVWA vindt verboden sulfiet in gehakt

De NVWA kwam het gebruik van sulfiet in gehakt op het spoor tijdens een inspectie bij een producent van diepvriesgehakt. De inspectie had een melding gekregen over het maskeren van bedorven vlees met sulfiet. Het vlees was niet bedorven, maar er werd wel sulfiet aangetroffen. Er werd 200 ton gehakt uit de handel gehaald.

Boete

Na verder onderzoek bij de leverancier van sulfiet kwam de NVWA nog meer bedrijven op het spoor die het additief gebruikten. In totaal trof de NVWA bij dertien vleesverwerkers sulfiet aan in het vlees. Ze kregen een bestuurlijke boete. Het gehakt werd in beslag genomen, bemonsterd en vernietigd. In één geval bevatte het gehakt bijna 5 gram sulfiet per kilo.

Verder zijn er ook nog bij vier bedrijven boetes uitgedeeld voor andere overtredingen zoals slechte hygiëne of roken op de werkvloer. Ook deelde de NVWA schriftelijke waarschuwingen uit. Bij herinspectie bleek dat de bedrijven waarbij in het gehakt sulfiet was aangetroffen de toevoeging inmiddels niet meer gebruiken.

Aandacht voor sulfiet

De voedselwaakhond verwacht niet dat deze praktijk op grotere schaal voorkomt, maar zal de komende tijd bij inspecties aandacht blijven besteden aan verboden additieven. De NVWA heeft de branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en de Vereniging van Keurslagers ingelicht over de bevindingen.

Branchevereniging geschrokken

De KNS roept slagers op om per direct te stoppen met het gebruik van dit middel. Daarnaast adviseert de KNS slagers om kritisch te onderzoeken welke bestanddelen er in middelen en kruidenmelanges voor (gemalen) vlees zitten. Sulfiet mag hier als additief niet in zitten. De vereninging zegt enorm geschrokken te zijn door het feit dat er slagers zijn die bewust verboden middelen toepassen.

Toepassing van sulfiet

Het gebruik van sulfiet in gehakt is al decennia verboden. Sulfiet kleurt oud verkleurd vlees weer rood en dit kan daardoor de indruk geven dat het vers is. Naast dat sulfiet kan worden gebruikt om slechte kwaliteit te verhullen is het een bekende allergene stof. Hierdoor bestaat het risico op een overgevoeligheidsreactie.

Sulfiet is wel toegestaan in bijvoorbeeld wijn, gedroogde vruchten en geschrapte aardappelen. Indien meer dan 10 mg/kg sulfiet aanwezig is in een levensmiddel moet het als allergeen worden vermeld op de verpakking of (beschikbaar zijn) op de plaats van verkoop.

Reageer op dit artikel