nieuws

KHN: ‘Compensatie voor sluiting na geweldsincident’

Bedrijfsvoering 127

Koninklijke Horeca Nederland luidt de noodklok voor horecabedrijven die op last van de burgemeester de deuren moeten sluiten nadat er een geweldsincident bij hun zaak heeft plaatsgevonden. KHN vindt dat deze ondernemers gecompenseerd moeten worden uit een noodfonds van de overheid.

KHN: ‘Compensatie voor sluiting na geweldsincident’

In het voorstel van KHN worden ondernemers gecompenseerd als na politieonderzoek blijkt dat hen geen verwijt kan worden gemaakt en de zaak desondanks langer dan een maand dicht moet. De afgelopen maanden zijn er verschillende horecazaken voor een langere periode gesloten na een geweldsincident. Dit betreft onder meer Club Blu in Rotterdam en Suzy Wong in Amsterdam.

Begrip voor onderzoek

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN heeft er begrip voor dat er na een incident onderzoek moet plaatsvinden. ‘Incidenten waarbij na sluitingstijd wordt geschoten op een horecabedrijf of waarbij er een handgranaat voor de deur wordt neergelegd, zijn natuurlijk niet niets. Dat er dan een onderzoek plaatsvindt om helder te krijgen waar de dreiging vandaan komt, is begrijpelijk.’

Zo snel mogelijk weer open

Als de horecaondernemer volledig meewerkt aan het onderzoek en als blijkt dat hem of haar geen enkele blaam treft, moet de zaak zo snel mogelijk weer open kunnen, vindt Willemsen. ‘Soms is dat in een paar dagen al duidelijk en nu zijn horecabedrijven als Club Blu en Suzy Wong al maanden dicht. Het kan in onze ogen niet zo zijn dat het individuele belang van een horecaondernemer in die gevallen veel minder zwaar weegt dan het algemene belang van de openbare orde. Geen enkele horecaondernemer overleeft een sluiting voor langere tijd, vroeger of later gaat een bedrijf failliet en zo worden criminelen alleen maar in de kaart gespeeld.’

Misbruik door criminelen

In de zaken van Suzy Wong en Club Blu vindt op korte termijn een kort geding plaats om heropening via de rechter af te dwingen. Hoewel KHN hoopt op positieve uitspraken van de rechter in deze kwesties, pleit zij tegelijkertijd voor een noodfonds. Willemsen: ‘We hebben het idee dat criminelen nu inspelen op en misbruik maken van het beleid van burgemeesters om een horecazaak te sluiten na een geweldsincident. Die ‘incentive’ wordt weggenomen als de overheid met een noodfonds komt.’

Reageer op dit artikel