nieuws

Horeca groeit, personeelstekort blijft zorgelijk

Bedrijfsvoering 573

De Nederlandse horeca profiteert volop van de economische groei. In 2017 was de omzetgroei 8 procent en ook de winstontwikkeling was erg sterk. 

Horeca groeit, personeelstekort blijft zorgelijk
Het team van cafetaria Hoogland in Amersfoort. ©Studio Kastermans / Daniëlle van Coevorden.

Dat blijkt uit het nieuwe SRA-rapport Branches in Zicht 2018.

De horeca heeft vorig jaar weer sterk geprofiteerd van de verbeterde koopkracht, hoewel de omzetgroei iets afnam: van 8,2 procent in 2016 naar 8 procent in 2017. De omzetgroei werd vorig jaar wel breed gedragen: het aandeel van horecaondernemers met een stabiele of hogere omzet steeg naar 71 procent. De winstontwikkeling was met 20 procent erg sterk (+18 procent in 2016) en ruim beter dan het mkb-gemiddelde (15,5 procent).

De brutomarge steeg net als in het voorgaande jaar met 8 procent, versus 7 procent voor het mkb als geheel.

Cijfers horeca 2013-2017

 

Vaker buiten de deur eten

Het rapport kijkt ook vooruit. De verwachting is dat het aantal buitenlandse toeristen dit jaar weer toe zal nemen en dat Nederlanders vaker buiten de deur zullen eten. Er zijn ook meer aanbieders, waaronder bezorgbedrijven.

21 tips voor het vinden en behouden van personeel

21 tips voor het vinden en behouden van personeel

Personeelstekort

Het SRA noemt daarnaast personeelstekort in de horeca een sta-in-de-weg voor vernieuwing en kwaliteit. ‘Dat zijn juist factoren die bepalend zijn voor succes op de lange termijn’, schrijft de vereniging. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar dat het personeelstekort de komende twee jaar een rem zal zetten op groei in de horeca.

SRA is het grootste netwerk van accountantskantoren in Nederland, met 370 aangesloten bedrijven.

Reageer op dit artikel