nieuws

Kleine horecabedrijven uitgezonderd van statiegeld

Bedrijfsvoering 549

Kleine horecabedrijven hoeven geen flesjes en blikjes terug te nemen als daarop statiegeld wordt ingevoerd. Dat is staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat overeengekomen met het bedrijfsleven.

Kleine horecabedrijven uitgezonderd van statiegeld

Bedrijven in de horeca en andere sectoren moeten wel aan de slag om het zwerfafval terug te dringen. Binnen twee jaar moet 90 procent van de weggooiflesjes worden hergebruikt. Daarnaast moet ook 70 tot 90 procent van de plastic flesjes in het zwerfafval zijn teruggebracht. Lukt dat niet, dan voert het kabinet in 2021 statiegeld in op plastic flesjes. Als dat gebeurt, worden kleine ondernemingen uitgezonderd.

Verzoek van KHN

Hiermee komt de staatssecretaris tegemoet aan het verzoek van Koninklijke Horeca Nederland. KHN zegt zich wel in te zullen spannen om de doelstellingen te halen. Blikjes worden hierbij buiten beschouwing gelaten, omdat dat volgens Van Veldhoven politiek en maatschappelijk niet haalbaar is.

statiegeld

Blikjes worden in het plan buiten beschouwing gelaten.

 

>> Lees ook >> ‘Invoer statiegeld een probleem voor cafetaria’s’

‘We zijn blij dat de staatssecretaris gehoor aan geeft aan ons verzoek. Maar wij vinden het ook belangrijk om in het kader van het milieu de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen. Daarom nemen horecaondernemers ook hun verantwoordelijkheid om in een straal van 25 meter om hun zaak het (zwerf)afval op te ruimen’, aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

De staatssecretaris beslist in het najaar van 2020 of er statiegeld op plastic flesjes wordt ingevoerd.

Reageer op dit artikel