nieuws

Geen Franchise Code, wel meer bescherming voor franchisenemer

Bedrijfsvoering 358

Staatssecretaris Mona Keijzer komt nog dit jaar met regelgeving die de positie van franchisenemers moet verbeteren. De maatregelen gaan minder ver dan de bestaande Nederlandse Franchise Code, die op felle kritiek stuit bij franchisegevers.

Geen Franchise Code, wel meer bescherming voor franchisenemer
Verhage Zierikzee. Foto: Peter Roek

Zaken die staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken in de wet wil regelen, zijn tussentijdse contractwijzigingen, de beëindiging van het franchisecontract en de informatie die formules aan aspirant-franchisenemers verstrekken.

Franchise Code in de ijskast

Met de aangekondigde maatregelen van Keijzer verdwijnt de Nederlandse Franchise Code (NFC) in de ijskast. Voormalig minister van Economische Zaken Kamp had vorig jaar beloofd de NFC wettelijk te zullen verankeren. Maar de franchisegevers hebben zich fel gekeerd tegen de code. ‘Partijen komen er niet uit met elkaar’, aldus een woordvoerder van het ministerie. ‘Daarom gaat de staatssecretaris zelf inhoudelijke regels vastleggen in een Algemene Maatregel van Bestuur.’ Die gaan een stuk minder ver dan de NFC.

Jos Burgers, directeur Franchise bij de Nederlandse Franchisevereniging, is blij dat de NFC van tafel is. ‘Uit alle hoeken kwam kritiek. Hij spreekt van een code met een ‘hoog bemoeigehalte’. ‘Het is geen goede code, kennelijk vindt de staatssecretaris dat ook.’

Plezierige bedrijven

Frans van Rooij, directeur van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri), is net als Burgers blij dat de wettelijke verankering van de franchisecode niet doorgaat. ‘Die was veel te breed. De code was ook gericht op supermarktformules als Albert Heijn, Emté en Jumbo. Als je dat vergelijkt met cafetaria’s, dan spelen daar heel andere dingen. Snackformules als Bram Ladage en Verhage zijn zulke fijne, plezierige bedrijven. Die zijn heel open richting hun franchisenemers. Voor dat soort bedrijven gaat zo’n code veel te ver.’

Geen extra bescherming

Ook Myrthe Steenhuis, advocaat bij Köster Advocaten in Haarlem en voorzitter van de Stichting Centraal Bureau Fastfood Service, heeft weinig met het idee dat franchisenemers extra beschermd moeten worden. ‘Er zijn in het verleden excessen geweest. Maar er is geen toename van het aantal rechtszaken.’

Grote afhankelijkheid

Volgens Patricia Hoogstraten, directeur van het Vakcentrum, zijn die misstanden er wel degelijk. ‘Franchisegevers richten zich alleen op het eigen belang. Daarbij worden ze geholpen door de grote afhankelijkheid, de angst en het gebrek aan organisatiegraad bij de franchisenemers. Een franchisegever mag van alles en een franchisenemer moet van alles.’

Hoogstraaten is wel blij met de aankondiging van Mona Keijzer om met regels te komen, ook al is dat dan niet de wettelijke verankering van de NFC. ‘Haar aanpak zal leiden tot een andere wijze van de bescherming van de franchisenemers.’

Reageer op dit artikel