nieuws

Criteria voor titel Meesterfrituurder bekend

Bedrijfsvoering 865

Vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum zetten de route uiteen die frituurondernemers moeten bewandelen om Meesterfrituurder te worden. Het gaat om zeven stappen.

Criteria voor titel Meesterfrituurder bekend
Foto: Studio30c

Niet iedereen kan zich zomaar aanmelden. Wie kans wil maken op de titel Meesterfrituurder, moet ten eerste minimaal tien jaar in het vak zitten. De minimumleeftijd is 30 jaar. Ook Vlamingen mogen zich kandidaat stellen.

Maar dat is niet alles. ‘In zijn/haar frituurspeciaalzaak moet hij/zij de organisatie goed op orde hebben’, zo staat in de voorschriften. ‘Jouw huidige frituurspeciaalzaak moet in jouw verzorgingsgebied een onbesproken reputatie hebben, een reputatie waaraan jij als frituurprofessional in belangrijke mate hebt bijgedragen.’

Schriftelijke motivatie

Frituurders die voldoen, moeten schriftelijk motiveren waarom ze de Meesterproef willen afleggen en daarnaast hun passie voor het ambacht onder woorden brengen. Ook moeten ze vertellen op welke manier ze de titel naar buiten willen uitdragen. Naast persoonlijke informatie, opleidingen, trainingen en werkervaring, vertellen kandidaten hoe ze met het vak in aanraking zijn gekomen en wie hen heeft geïnspireerd.

Visie

Kandidaten moeten daarnaast zoveel mogelijk vertellen over hun zaak, de dagelijkse werkzaamheden en het beleid ten aanzien van medewerkers, marktveranderingen en visie op het verleden, heden en de toekomst. Het bedrijf moet in het bezit zijn van het Goed Gefrituurd Keurmerk van het Nederlands Frituurcentrum én bezocht zijn door een beoordelingsbureau (hygiëneaudits of mystery visits).

Alles wordt beoordeeld door het Meesterfrituurder Comité, bestaande uit vijf leden. Wie dat zijn, maakt het Nederlands Frituurcentrum nog niet bekend. Het zijn niet allemaal frituurprofessionals, wel mensen met een horeca-achtergrond.

Meesterfrituurder

Meesterproef

Wie uiteindelijk geschikt wordt bevonden voor de Meesterproef, zal deze in de eigen zaak afleggen. De proef bestaat uit een theoriegedeelte, waarin kandidaten een uitgebreid mondelinge vragenvuur ondergaan. Voor het praktijkgedeelte moeten ze friet, kroketten en enkele andere snacks bereiden. Kandidaten mogen alleen het praktijkgedeelte afleggen als ze voor de mondelinge proef zijn geslaagd.

Kennis over friet

Verse friet is geen must, maar frituurders dienen hier wel ervaring mee te hebben en alle kennis van in huis te hebben, alsook kennis van vetten en oliën. Wie werkt met fabrieksfriet, moet wel kunnen uitleggen waarom.

De snacks moeten ze tijdens de Meesterproef wel zelf bereiden, of ze dat in hun eigen zaak nu wel of niet doen. ‘Maar we gaan er vanuit dat degenen die zich aanmelden in elke geval een aantal zelfgemaakte snacks op hun menukaart hebben’, zegt ProFri-directeur Frans van Rooij.

Kosten

De kosten voor het traject zijn €1500. Daar komen de kosten voor de Meesterproef nog bij. Wie de proef met succes aflegt, organiseert samen met het Meesterfrituurder Comité de inauguratie in het eigen bedrijf. Ook dit is voor rekening van de kandidaat, die een oorkonde en medaille ontvangt.

Nieuw gilde

De verwachting is dat de eerste inauguraties in het najaar kunnen plaatsvinden. Daarna wordt er een gilde voor Meesterfrituurders opgericht. Om lid te worden, leggen Frituurmeesters een eed af en worden ze geacht een aantal dagen per jaar beschikbaar te zijn om als ambassadeur op te treden. Van Rooij: ‘Bijvoorbeeld voor een gastles op school of als woordvoerder voor de frituurbranche in de media.’ Het comité verwacht daarom van een Meesterfrituurder dat hij of zij zich in het openbaar goed kan uitdrukken.

Grote verantwoordelijkheid

‘Het traject is best omslachtig’, weet Van Rooij. ‘Maar dat hoort bij deze titel. Je hebt een behoorlijke verantwoordelijkheid als Meesterfrituurder. Bij andere titels is dit ook gebruikelijk. Daarom organiseren we het op deze manier.’

Kandidaten kunnen zich nu aanmelden. Dat gaat via de normale post. ‘Want het is volledig vertrouwelijk’, benadrukt Van Rooij. ‘En we willen voorkomen dat de documenten digitaal worden verspreid.’

Klein aantal

Van Rooij denkt dat dit jaar tussen de tien en twintig frituurders zich aanmelden. Van hen wordt een klein aantal Meesterfrituurder, verwacht Van Rooij. ‘Misschien dat er in eerste instantie één tot vijf Meesterfrituurders uit gaan komen.’ Hij denkt dat er in totaal in Nederland op dit moment minder dan 100 frituurders werken die de titel kunnen behalen.

Reageer op dit artikel