nieuws

Paul van Gurp in het geweer tegen komst McDonald’s

Bedrijfsvoering 15388

Cafetariaondernemer Paul van Gurp, die twee zaken runt in Deventer, maakt bij de gemeente bezwaar tegen de mogelijke komst van een McDonald’s in de buurt van één van zijn vestigingen. Van Gurp is het niet eens met de gemeentelijke procedure en vreest omzetderving.

Paul van Gurp in het geweer tegen komst McDonald’s
Paul van Gurp met zijn zonen Mark (links) en Kevin. Foto: Richard Stegers.

De nieuwe McDonald’s moet straks op zo’n tweehonderd meter van de vestiging van Van Gurp in Colmschate komen, naast een sport- en recreatiecomplex. Volgens Van Gurp wil de gemeente met McDonald’s in zee, maar heeft hij geen eerlijke kans gekregen. ‘Het was eerst de bedoeling dat die locatie een sportbestemming kreeg, zoals een klimhal of een skipiste. Dat is niet gelukt. Toen heeft de gemeente de locatie in zes kavels opgesplitst, waarvan één voor horeca is bestemd.’

Daarop wilde Van Gurp een plan indienen voor een pannenkoekenrestaurant. ‘Maar daar hebben we nooit de kans voor gekregen. De gemeente heeft de bestemming naar mijn idee al aan McDonald’s gegund.’

Een paar ton verlies

Van Gurp denkt dat de komst van de fastfoodketen grote gevolgen heeft voor zijn zaak. ‘Elke mond kan maar één keer gevoed worden. Dat kan voor mij zo maar een paar ton verlies betekenen. Dat weet ik natuurlijk niet zeker, maar als ik nu niet mijn mond opendoe, heb ik straks niets meer te eisen.’

Met een eigen pannenkoekenrestaurant denkt Van Gurp dat de gevolgen minder groot zullen zijn. ‘Dat is iets heel anders dan een cafetaria of fastfoodrestaurant. En een pannenkoekenrestaurant past ook veel beter bij zo’n complex met een recreatiebad, waar veelal gezinnen gebruik van maken.’

Van Gurp heeft een advocaat in de hand genomen om de vermeende plannen van de gemeente tegen te houden. Van een rechtszaak wil Van Gurp nog niet spreken.

Alleen met McDonald’s in gesprek

Volgens een woordvoerder van de gemeente Deventer heeft Paul van Gurp nooit een concreet plan ingediend. De gemeente laat verder weten ‘constructief’ in gesprek te zijn met McDonald’s, maar dat er nog geen overeenkomst is. McDonald’s is de enige partij waar de gemeente nu mee praat, omdat dat bedrijf zich in 2015 als eerste heeft gemeld. Komt er geen overeenkomst, dan kunnen andere partijen aan bod komen.

 

De zaak van Paul van Gurp aan de Holterweg in Colmschate werd nog niet zo heel lang geleden uitgebreid met een serre waardoor er veertig zitplaatsen bijkwamen. De zaak ging van 25 naar 180 vierkante meter. Dat was een investering van € 160.000. De andere zaak van Van Gurp bevindt zich ook in Deventer, in een nabijgelegen wijk.

 

Reageer op dit artikel