nieuws

Friethoes lanceert eigen Schillenbier

Bedrijfsvoering 15601

Bier en friet vormen voor velen een heerlijke combinatie. De eigenaren van Friethoes hebben bier ontwikkeld dat van hetzelfde ingrediënt is gemaakt als de friet: de aardappel.

Friethoes lanceert eigen Schillenbier
Joost (links) de Sebastiaan Hoes van Friethoes met hun nieuwe Schillenbier.

Het bier van Friethoes wordt gemaakt van de resten uit de frietsnijderij. Samen met Brouwerij Troost maken de gebroeders Sebastiaan en Joost Hoes daar Schillenbier van, dat omschreven wordt als een onofficieel Weizen bier, gemaakt van hop, gerst en aardappelresten uit de frietfabriek.

FriethoesHet nieuwe Schillenbier moest natuurlijk goed smaken bij friet, en daarom kozen de brouwers voor Weizen bier. Weizen is zoet, mild en toegankelijk en dat past goed bij gefrituurde lekkernijen. Het nieuwe Schillenbier bestaat voor 50 procent uit tarwemout, een beetje gerst en weinig hop. Officieel mag dat geen Weizen worden genoemd.

Ambachtelijke Frietfabriek

Friethoes werd in 2009 opgericht door Sebastiaan en Joost Hoes. Naast een winkel in Haarlem en een cateringtak hebben ze sinds een jaar ook een ambachtelijke Frietfabriek, waar friet wordt gesneden, voorgebakken en afgekoeld. Het bedrijf gebruikt het zoveel mogelijk lokale aardappels en lokale ingrediënten, gebruikt het groene stroom voor hun frietfabriek en 100 procent e-nummervrije zonnebloemolie om de friet in te bakken.

De verpakkingen zijn gemaakt van bio-afbreekbaar plastic, gerecycled papier en karton en de vorkjes in de winkel van gerecycled hout. Schillenbier is een initiatief en een experiment om de waarde van de afvalstroom te bepalen. Het doel is om in 2019 het eerste zero waste frietbedrijf van Nederland te zijn.

Friethoes in de prijzen

De friet van Friethoes is te koop in de winkel op de Kruisweg in Haarlem, op festivals en in honderden restaurants in Nederland. Friethoes won eerder de Groene Mug, kreeg een 9,5 in de AD friettest en het won het de eerste prijs Beste BioFriet op Frietopia.

Reageer op dit artikel