nieuws

‘Slechts’ 35 procent sluit nooit alleen af

Bedrijfsvoering 221

Horecazaken waar nooit iemand alleen afsluit, zijn in Nederland in de minderheid. Dat blijkt uit een online poll van Koninklijke Horeca Nederland.

‘Slechts’ 35 procent sluit nooit alleen af
Foto: Koos Groenewold

Van de ruim tweehonderd respondenten, geeft bijna 20 procent aan de zaak altijd alleen af te sluiten. 43 procent zegt soms alleen en soms met een collega af te sluiten. Iets minder dan 35 procent hanteert de regel nooit iemand alleen de deuren op slot te laten draaien na sluitingstijd.

Resultaten van de KHN-poll
Ik open en sluit mijn zaak altijd alleen: 19,81%
Ik open en sluit mijn zaak soms alleen, soms met een collega: 43%
Ik open en sluit mijn zaak altijd met een collega: 34,78 %
Ik heb geen mening: 2,42%

Niet realistisch

KHN-voorzitter Robér Willemsen begrip voor kleinere zaken waar soms één persoon de winkel afsluit. ‘We hebben natuurlijk het liefst dat mensen voor de veiligheid de zaak met z’n tweeën openen en sluiten, maar we snappen dat dat in kleine horecabedrijven niet altijd lukt. Het is ook niet realistisch om alleen voor het openen en sluiten een tweede persoon erbij te zetten.’

Leestip: 5 veiligheidstips van De Daltons

Afspraken met ander ondernemers

Ondanks het probleem van kleine horecazaken, zijn er toch mogelijkheden om de veiligheid te vergroten. ‘Er zijn meer wegen die naar Rome leiden’, zegt KHN-voorzitter Willemsen. ‘Je bent misschien alleen in de zaak, maar je hoeft niet in je eentje te zijn. Als er in jouw straat andere horecazaken zitten, of misschien een supermarkt of Primera, kun je met die ondernemers afspraken maken. Je kunt elkaar ondersteunen door voor elkaar een oogje in het zeil te houden op bepaalde tijden.

Daarnaast zijn er tools beschikbaar. ‘Als het niet lukt om fysiek in de winkel aanwezig te zijn, kan een camera, die je via een app op je smartphone kunt bekijken, soelaas bieden. Dan kan iemand op afstand meekijken.’

Overval

KHN heeft een serie van polls uitgezet met vragen over veiligheid, zoals ‘Hoe heeft u zich voorbereid op een overval?’ En ‘Bent u weleens slachtoffer geweest van online criminaliteit?’. De komende weken volgt nog een aantal veiligheidspolls. De branchevereniging zal de resultaten rondom de Week van de Veiligheid
bekendmaken.

De Week van de Veiligheid vindt plaats van maandag 9 tot en met zondag 16 oktober. Tijdens die week worden ook de Wel-zo-veilig-Awards uitgereikt, onder andere aan een horecagebied waar door publiek-private samenwerking gewerkt wordt aan het verder verbeteren van de veiligheid.

Kijk voor de verschillende gratis veiligheidstools die KHN biedt op khn.nl/veiligheid.

Reageer op dit artikel