nieuws

Kwalitaria keert terug bij Bidfood

Bedrijfsvoering 322

FFC, het formulehuis van Kwalitaria, keert na drie maanden terug bij leverancier Bidfood (voorheen DeliXL). Vanaf begin oktober zullen de vrachtwagens van Bidfood weer voor Kwalitaria-ondernemers de weg op gaan.

Kwalitaria keert terug bij Bidfood
Kwalitaria Pilotstore Vianen

‘Bidfood is één van de weinige partijen die deze operatie op korte termijn kunnen uitvoeren’, zo verklaart algemeen directeur van FFC Bas Holshuijsen de terugkeer. ‘We hebben een aantal offertes naast elkaar gelegd en Bidfood is het meest interessant voor ons. En we komen er natuurlijk vandaan, dus we denken dat ondernemers tevreden zullen zijn.’

Service niet als voorheen

Toch zal de nieuwe situatie bij Bidfood voor ondernemers niet dezelfde zijn als voorheen. Kwalitaria-ondernemers hadden in de loop der tijd een aantal rechten verworven die niet contractueel waren vastgelegd, zoals extra service van de chauffeurs. ‘Dat soort extraatjes zullen niet meer terugkomen’, laat Holshuijsen weten. ‘Wat de wijzigingen precies inhouden, laat ik nu in het midden. Dat willen we eerst met de ondernemers bespreken.’

Kostenstijging

Kwalitaria nam drie maanden geleden afscheid van Bidfood vanwege een aanstaande kostenstijging voor de logistieke dienstverlening. Met de terugkeer naar Bidfood is die kostenverhoging weer aanstaande. ‘Maar een stuk lager dan het was toen we uit elkaar gingen’, benadrukt de algemeen directeur.

Visie van FFC

De visie op logistiek, die het formulehuis drie maanden geleden naar Havi Logistics leidde, wordt volgens Holshuijsen even geparkeerd. Een constructie zoals die met Havi en Sligro was opgezet (80 procent kernartikelen via een logistiek dienstverlener en 20 procent staartassortiment via een leverancier) is voor FFC nog altijd het streven. ‘Er is nog steeds een mate van logistieke efficiëntie die we willen bereiken om daarmee de kosten te beperken. Dus hardlopers op een centrale plek en zo veel mogelijk rotatie’, aldus Holshuijsen.

Weg bij Havi

Kwalitaria stapte in juni van leverancier DeliXL (nu Bidfood) over naar logistiek dienstverlener Havi in combinatie met groothandel Sligro. Als snel bleek echter dat Havi niet aan de verwachtingen kon voldoen. Vanaf het begin waren er echter problemen met leveringen van Havi. Een aantal ondernemers kreeg te maken met veel manco’s: het product was niet leverbaar of ze kregen het verkeerde item binnen. Daarnaast kwam de bestelling vaak niet op het afgesproken tijdstip. Kort geleden maakte de partijen bekend uit elkaar te gaan.

‘Na een zeer turbulente tijd met Havi Logistics hebben we moeten concluderen dat de samenwerking niet gelukt is, zegt Holshuijsen. ‘Aan inzet heeft het niet gelegen want er is veel werk verzet door Havi en FFC. Ondanks de inspanningen was er geen basis voor continuering van de samenwerking.’

De vrachtwagens van Bidfood staan vanaf begin oktober weer bij Kwalitaria-ondernemers voor de deur. De exacte startdatum is nog niet bekend.

Reageer op dit artikel