nieuws

5 veiligheidstips van De Daltons

Bedrijfsvoering 129

Heb jij afspraken gemaakt over het openen en sluiten van de zaak? Dit is één van de thema’s van de komende Week van de Veiligheid. Robbert Jan De Veen van De Daltons in Voorthuizen heeft vijf tips.

5 veiligheidstips van De Daltons
Robbert Jan de Veen van Kwalitaria De Daltons heeft duidelijke afspraken gemaakt over het openen en sluiten van de zaak. Foto: Koos Groenewold

1. Check alle binnen- en buitendeuren
Het is belangrijk om alle binnen- en buitendeuren te checken, zegt Robbert Jan De Veen van Kwalitaria De Daltons. ‘We hebben een tijdje geleden een insluiper gehad die op de vlucht was voor de politie. Die was over de daken heen geklommen en bij ons achter op de binnenplaats terechtgekomen. Daarom hebben we op het dak een hoger hek neergezet.’

2.Laat zien wat je doet
Camera’s zichtbaar ophangen kan natuurlijk een ontmoedigende werking hebben. De Veen gaat nog een stapje verder. ‘Ik leg zelf na sluiting de lege kassalades voor het raam, zodat je van buitenaf direct kunt zien dat er geen contant geld aanwezig is.’

3.Werk aan afwisseling
Ook over het geld naar de bank brengen, heeft De Veen nagedacht. ‘We doen dat doordeweeks, meerdere keren. Maar dan wel op verschillende dagen en tijdstippen, zodat er geen patroon te ontdekken valt. Het is een stukje ervaring, ook van mijn vader. Hier in het dorp is dat een keertje misgegaan bij een andere ondernemer.’

4.Zorg voor voldoende licht
‘Ik heb zowel binnen als buiten goede verlichting hangen zodat iedereen die langsloopt, kan zien wat er gebeurt.’

5.Stimuleer pinnen
‘Het is belangrijk om niet te veel contant geld in de zaak te hebben. We hebben drie pinautomaten staan, één voor elk betaalhoekje. Ook hebben we ingezet op contactloos betalen, en dat is best een behoorlijke investering. We waren één van de eerste in Nederland met zo’n apparaat. Mensen pinnen daardoor makkelijker kleine bedragen.’

 

Vragen over veiligheid

Koninklijke Horeca Nederland heeft een serie van polls uitgezet met vragen over veiligheid, zoals Hoe heeft u zich voorbereid op een overval? En ‘Bent u weleens slachtoffer geweest van online criminaliteit?’. De komende weken volgt nog een aantal veiligheidspolls. De branchevereniging zal de resultaten rondom de Week van de Veiligheid
bekendmaken.

De Week van de Veiligheid vindt plaats van maandag 9 tot en met zondag 16 oktober. Tijdens die week worden ook de Wel-zo-veilig-Awards uitgereikt, onder andere aan een horecagebied waar door publiek-private samenwerking gewerkt wordt aan het verder verbeteren van de veiligheid.

Kijk voor de verschillende gratis veiligheidstools die KHN biedt op Khn.nl/veiligheid.

Reageer op dit artikel