nieuws

McDonald’s sluit 169 restaurants in India

Bedrijfsvoering 48

McDonald’s heeft de stekker getrokken uit een samenwerking met een van zijn grootste samenwerkingspartners in India, Connaught Plaza Restaurants. Een al jaren slepende ruzie mondt nu uit in de sluiting van 169 restaurants in het land. Dit is ongeveer 40 procent van alle Indiase vestigingen.

McDonald’s sluit 169 restaurants in India

De sluiting van McDonald’s India kan ten koste gaan van duizenden banen van medewerkers van de restaurants. Met name in het noorden en oosten van India. McDonald’s zegt gedwongen te zijn tot maatregelen tegen Connaught Plaza Restaurants, omdat de Indiase onderneming onder meer geen royalties betaalde. De franchiser beraadt zich op juridische stappen. 

De sluiting van de zaken zorgt ervoor dat McDonald’s India een flinke stap terug doet in  het land. De Amerikaanse fastfoodketen heeft nu nog in totaal ongeveer 500 restaurants in de belangrijke opkomende markt.

Dat steekt schril af bij het totaal van bijna 37.000 restaurants wereldwijd. Van dat totaal worden ongeveer 31.000 restaurants bestierd door franchisers.

In 2012 had India de primeur van de eerste volledige vegetarische McDonald’s. De ‘veggie’-filialen startten in Amritsar en Katra. Twee plaatsen in het noorden van India en belangrijke plekken voor hindoes. In Amritsar staat de Gouden Tempel die heilig is voor hindoes. Het eten van vlees in en om de tempel is hier verboden.

McDonald’s India

In plaats van cheeseburgers en kipnuggets, worden in deze filialen van McDonald’s India alleen maar vegetarische producten verkocht. De populaire AlooTikki-burger staat hier bijvoorbeeld op de menukaart. Dat is een soort gekruide aardappel in de vorm van een hamburger.

Een grote meerderheid van de bevolking in India is Hindoe en eet daarom geen rundvlees. Een minderheid van de bevolking is Islamitisch. En eet daarom geen varkensvlees en daarnaast eet de bevolking over het algemeen al vegetarisch.

McDonald’s is sinds 1996 gevestigd in India

Meer lezen over McDonalds op Snackkoerier?

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels