nieuws

10 weetjes over Five Guys

Bedrijfsvoering 16159

Five Guys Burgers and Fries opent dit jaar nog een vestiging in Eindhoven. Daarmee kan Nederland straks op twee plekken kennismaken met de populaire Amerikaanse fastfoodketen. Voor wie niet helemaal bekend is met Five Guys volgen hier tien weetjes.

10 weetjes over Five Guys

Five Guys opent naar alle waarschijnlijkheid dit jaar nog een vestiging aan de Markt in Eindhoven, zo meldde het Eindhovens Dagblad onlangs. Het andere restaurant komt, ook voor het einde van 2017, op Hoog Catharijne in Utrecht.

Wat weten we eigenlijk van de nieuwste Amerikaanse fastfoodketen die in ons land neerstrijkt?

1. Het menu is simpel
Het menu van Five Guys Burger and Fries is klein, simpel en bestaat voornamelijk uit…hamburgers en friet. Daarnaast een aantal hotdogs, sandwiches en milkshakes. Dat maakt de hele operatie overzichtelijk, maar ook gasten weten meteen waar ze aan toe zijn. En het is allemaal erg lekker, zo oordelen de meeste Amerikanen. Maar Five Guys lijkt vooralsnog niet mee te gaan in de gezondheidstrend, merken critici op.

2. De versbeleving is groot
Omdat er geen ruimte is om alle aardappelen op te slaan, liggen de zakken meestal midden in het restaurant opgestapeld. Dat geeft natuurlijk een extra versbeleving. En als je in de rij staat te wachten, kun je naar hartenlust pinda’s eten die gratis worden aangeboden.

3. Opties zijn eindeloos en gratis
Ondanks het simpele en relatief kleine menu zijn er volgens Five Guys zelf meer dan 250 duizend manieren waarop je een burger kunt samenstellen. Alle toppings en sauzen zijn overigens gratis. Maar of je nu wel of geen toppings besteld: het is niet bepaald goedkoop (zie 6). Voor die ‘gratis’ toppings heb je dus al betaald.

4. De producten zijn vers
De burgers gaan pas op de plaat als je hebt besteld, en de ingrediënten (vlees, friet, brood) zijn vers. In de keukens staan verder geen vriezers of magnetrons, alleen koelkasten. Ze moeten wel op tijd aan de slag voordat ze de deuren openen; de mise en place neemt dagelijks zo’n drie uur in beslag. Five Guys gebruikt overigens alleen 100 procent pindaolie.

5. Voedselveiligheid staat op nummer één
Een medium of medium rare hamburger, daar willen ze niet aan bij Five Guys. Alle burgers worden ‘well done’ meegegeven. Voedselveiligheid staat namelijk op nummer één. Maar gek genoeg zijn er in de keuken geen timers aanwezig, wat bij andere fastfoodketens wel gebruikelijk is. Een goede kok weet wanneer een burger klaar is, zo redeneert het bedrijf.

6. De prijs is wat aan de hoge kant
Veel mensen zijn lyrisch over de kwaliteit van het eten bij Five Guys, en het feit dat de toppings ‘gratis’ zijn. Alleen zijn de prijzen wat aan de hoge kant. Voor een kleine hamburger betaal je €6,50, voor een bacon cheeseburger €11. Voor een kleine friet betaal je €3,50, voor een grote €5,50. Een milkshake, die in één maat verkrijgbaar is, kost €5.

7. Five Guys is een familiebedrijf
Waarom heet het bedrijf eigenlijk Five Guys? Simpel: Five Guys werd in 1986 in de hoofdstad Washington opgericht door Janie en Jerry Murrell. Jerry en zijn zonen Jim, Matt, Chad, en Ben zijn de originele ‘Five Guys’.

8. Five Guys wil groeien
In 2002 werd Five Guys een franchiseformule. In 2009 telde het bedrijf vijfhonderd vestigingen in de Verenigde Staten en in 2012 duizend in Noord-Amerika (inclusief Canada). In 2013 ging de eerste vestiging buiten Noord-Amerika open, in Londen. Sinds drie jaar is Five Guys ook te vinden in het Midden-Oosten, Spanje en Frankrijk. In totaal zijn er nu meer dan 1400 vestigingen wereldwijd. In de komende vijf jaar wil Five Guys uitbreiden naar nog eens twintig landen, waaronder dus Nederland.

9. Ook Engeland is om
Vorig jaar wezen de Britten Five Guys aan als hun favoriete fastfoodketen, drie jaar nadat het eerste restaurant de deuren daar opende.

10. De cijfers liegen er niet om
In 2015 bedroeg de omzet van Five Guys meer 1,4 miljard dollar in de Verenigde Staten, een groei van ruim 9 procent ten opzichte van 2014.

Bronnen: Eindhovens Dagblad, USA Today, Five Guys, eatthis.com, restaurantbusinessonline.com

Reageer op dit artikel